Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie chovu dojnic ve vztahu k hygienické kvalitě mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002813" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002813 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie chovu dojnic ve vztahu k hygienické kvalitě mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita syrového kravského mléka byla sledována na pěti farmách dojnic situovaných v horských a podhorských oblastech. U farem s volným boxovým ustájením a dojením v rybinové dojírně je trvale dosahováno nízkých hodnot mikrobiální kontaminace mléka. Průměrné hodnoty CPM se pohybovaly od 17 tis. do 29 tis. CFU/ml, koliformní bakterie od 66 do 117 CFU/ml a psychrotrofní mikroorganismy od 4,5 tis. do 7,6 tis. CFU/ml mléka. U farem s vazným ustájením a dojením na stání do potrubí se průměrné hodnoty CPM pohybovaly v rozmezí od 46 tis. do 100 tis. CFU/ml, přičemž docházelo v některých měsících i k překračování hygienického limitu (100 tis. CFU/ml), koliformní bakterie od 133 do 308 CFU/ml. V ukazateli PSB se průměrné hodnoty pohybovaly od 211 tis/ml do 299tis. /ml mléka, bez ohledu na technologii chovu.

  • Název v anglickém jazyce

    The technology of dairy cows breeding in relation to the hygienic quality of milk

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of raw cow´s milk have been observed at five farms situated in the mountain and submountain areas. The farms with loose housing system and cross type milking platform constantly reach the low value of microbial milk contamination. The averagevalues of total bacterial count were from 17 thousand to 29 thousand CFU/ml, coliform bacteria from 66 to 117 CFU/ml and psychrotrophic microorganisms from 4,5 thousand to 7,6 thousand CFU/ml of milk. The farms with stanchion housing and machine milkingin the cattle shed showed the average value of total bacterial count from 46 thousand to 100 thousand CFU/ml and sometimes a hygienic limit (100 thousand CFU/ml) was exceeded, coliform bacteria from 133 to 308 CFU/ml. The parameter of SCC showed the av erage value from 211 thousand/ml to 299 thousand/ml of milk regardless the technology of breeding.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of scientific paper, Faculty of Agriculture in České Budějovice : series for animal sciences. Vol. 18, 2001,1

  • ISSN

    1212-558X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    33-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus