Technologie chovu dojnic ve vztahu k hygienické kvalitě mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002813" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002813 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie chovu dojnic ve vztahu k hygienické kvalitě mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita syrového kravského mléka byla sledována na pěti farmách dojnic situovaných v horských a podhorských oblastech. U farem s volným boxovým ustájením a dojením v rybinové dojírně je trvale dosahováno nízkých hodnot mikrobiální kontaminace mléka. Průměrné hodnoty CPM se pohybovaly od 17 tis. do 29 tis. CFU/ml, koliformní bakterie od 66 do 117 CFU/ml a psychrotrofní mikroorganismy od 4,5 tis. do 7,6 tis. CFU/ml mléka. U farem s vazným ustájením a dojením na stání do potrubí se průměrné hodnoty CPM pohybovaly v rozmezí od 46 tis. do 100 tis. CFU/ml, přičemž docházelo v některých měsících i k překračování hygienického limitu (100 tis. CFU/ml), koliformní bakterie od 133 do 308 CFU/ml. V ukazateli PSB se průměrné hodnoty pohybovaly od 211 tis/ml do 299tis. /ml mléka, bez ohledu na technologii chovu.
Název v anglickém jazyce
The technology of dairy cows breeding in relation to the hygienic quality of milk
Popis výsledku anglicky
The quality of raw cow´s milk have been observed at five farms situated in the mountain and submountain areas. The farms with loose housing system and cross type milking platform constantly reach the low value of microbial milk contamination. The averagevalues of total bacterial count were from 17 thousand to 29 thousand CFU/ml, coliform bacteria from 66 to 117 CFU/ml and psychrotrophic microorganisms from 4,5 thousand to 7,6 thousand CFU/ml of milk. The farms with stanchion housing and machine milkingin the cattle shed showed the average value of total bacterial count from 46 thousand to 100 thousand CFU/ml and sometimes a hygienic limit (100 thousand CFU/ml) was exceeded, coliform bacteria from 133 to 308 CFU/ml. The parameter of SCC showed the av erage value from 211 thousand/ml to 299 thousand/ml of milk regardless the technology of breeding.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of scientific paper, Faculty of Agriculture in České Budějovice : series for animal sciences. Vol. 18, 2001,1
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
33-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—