Antinutriční látky v potravinách a možnosti jejich regulace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004848" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004848 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antinutriční látky v potravinách a možnosti jejich regulace
Popis výsledku v původním jazyce
V práci je diskutován pojem "škodlivých látek" v sedmi kategoriích (v potravinách přirozeného původu, kontaminanty potravin, kontaminanty ze zemědělské výroby, kontaminanty z prostředí, z výroby a skladování, z tepelné úpravy potravin a kontaminanty z aditiv) a sledovány možnosti regulace škodlivých látek v potravinách.
Název v anglickém jazyce
Anti-nutritional substances in foodstuffs and possibilities of their regulation
Popis výsledku anglicky
The list of antinutrition matters in foodstuffs decreasing the savouriness of food and efficiency of nutrients and other components has been expanded by adding other harmful substances and such matters have been divided into seven classes (1. Harmful matters of natural origin in foodstuffs; 2. Harmful natural contaminants of foodstuffs; 3. Harmful contaminants originating in farm production; 4. Harmful contaminants from the environment; 5. Harmful matters that develop in foodstuffs during their manufacture and storage; 7. Substances added into foodstuffs for various reasons during processing, i.e. additives). The substances in the individual classes are described and the fact is demonstrated using several examples that the chances of the regulation ofsuch substances in farm products, i.e. food raw materials, are limited. It is because some harmful matters are produced by plants as defensive agents for live preservation, others are parts of normal metabolism.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa rostlin v trvale udržitelném zemědělství. Sborník z mezinárodní konference
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
27-31
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—