Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879312" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879312 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace. V souvislosti s produkcí bezpečných produktů a potravin animální provenience jsou hledány postupy, jak omezit průnik nežádoucích obsahových látek do organismu zvířete a následně jejich možný průnik do animálních produktů. Určitou oblast z široké problematiky nežádoucích obsahových látek v krmivech představují problémy spojené s krmivy jako možnými zdroji a nosiči řady kontaminujících látek, jako jsou např. mykotoxiny, rizikové chemické prvky, dioxiny, PCB a další, které se přes animální produkty mohou stát součástí trofického řetězce. Obdobně i v prevenci onemocnění potravinových zvířat, zlepšení zoohygienických podmínek jejich životního prostředí a zvýšení jejich užitkovosti lze využít řadu krmných aditivních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    The application of sorbents in animal disease prevention

  • Popis výsledku anglicky

    Maintaining the good health of food-producing animals is an essential prerequisite to the quality, safety, and health of foodstuffs of animal origin. Like in human nutrition, the concept of food-producing animal nutrition is undergoing a change. Adequate nutrition used to be appropriate in the past, while optimal nutrition is considered as a priority today. The optimal nutrition of food-producing animals suggests that feed must be assessed not only as regards its nutritional properties, but also as regards its ability to support animal health and protection against diseases in response to the production of safe foodstuffs. In addition to the support of animal health, the role of nutrition in the production of functional animal foodstuffs intended for human nutrition should be considered to ensure that animal products actively contribute to developing the health of the human population. In connection with the production of safe products and foodstuffs of animal origin, processes are sought to reduce the penetration of undesirable substances contained in the feed into the organism of the animal and subsequently their potential penetration into animal products. One part of this broad issue of undesired substances contained in feed consists of the problems associated with feed as potential sources and carriers of many contaminants such as mycotoxins, risk chemical elements, dioxins, PCBs, and other substances that may become part of the trophic chain through animal products. Similarly, many feed additives can be used in food-producing animal disease prevention to improve the zoohygienic conditions of the animal environment and increase animal yields.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus