Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879312" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2021&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uplatnění sorbentů v prevenci onemocnění zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace. V souvislosti s produkcí bezpečných produktů a potravin animální provenience jsou hledány postupy, jak omezit průnik nežádoucích obsahových látek do organismu zvířete a následně jejich možný průnik do animálních produktů. Určitou oblast z široké problematiky nežádoucích obsahových látek v krmivech představují problémy spojené s krmivy jako možnými zdroji a nosiči řady kontaminujících látek, jako jsou např. mykotoxiny, rizikové chemické prvky, dioxiny, PCB a další, které se přes animální produkty mohou stát součástí trofického řetězce. Obdobně i v prevenci onemocnění potravinových zvířat, zlepšení zoohygienických podmínek jejich životního prostředí a zvýšení jejich užitkovosti lze využít řadu krmných aditivních látek.
Název v anglickém jazyce
The application of sorbents in animal disease prevention
Popis výsledku anglicky
Maintaining the good health of food-producing animals is an essential prerequisite to the quality, safety, and health of foodstuffs of animal origin. Like in human nutrition, the concept of food-producing animal nutrition is undergoing a change. Adequate nutrition used to be appropriate in the past, while optimal nutrition is considered as a priority today. The optimal nutrition of food-producing animals suggests that feed must be assessed not only as regards its nutritional properties, but also as regards its ability to support animal health and protection against diseases in response to the production of safe foodstuffs. In addition to the support of animal health, the role of nutrition in the production of functional animal foodstuffs intended for human nutrition should be considered to ensure that animal products actively contribute to developing the health of the human population. In connection with the production of safe products and foodstuffs of animal origin, processes are sought to reduce the penetration of undesirable substances contained in the feed into the organism of the animal and subsequently their potential penetration into animal products. One part of this broad issue of undesired substances contained in feed consists of the problems associated with feed as potential sources and carriers of many contaminants such as mycotoxins, risk chemical elements, dioxins, PCBs, and other substances that may become part of the trophic chain through animal products. Similarly, many feed additives can be used in food-producing animal disease prevention to improve the zoohygienic conditions of the animal environment and increase animal yields.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
20-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—