Bezpečnost krmiv v návaznosti na bezpečnost potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881273" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881273 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/10/Sbornik_2024_VVVZ.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/10/Sbornik_2024_VVVZ.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpečnost krmiv v návaznosti na bezpečnost potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace.
Název v anglickém jazyce
Feed safety in relation to food safety
Popis výsledku anglicky
Maintaining the good health of food-producing animals is an essential prerequisite to the quality, safety, and health of foodstuffs of animal origin. Like in human nutrition, the concept of food-producing animal nutrition is undergoing a change. Adequate nutrition used to be appropriate in the past, while optimal nutrition is considered as a priority today. The optimal nutrition of food-producing animals suggests that feed must be assessed not only as regards its nutritional properties, but also as regards its ability to support animal health and protection against diseases in response to the production of safe foodstuffs. In addition to the support of animal health, the role of nutrition in the production of functional animal foodstuffs intended for human nutrition should be considered to ensure that animal products actively contribute to developing the health of the human population.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2024: sborník z konference
ISBN
978-80-7403-318-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
23-26
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
10. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—