Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bezpečnost krmiv v návaznosti na bezpečnost potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881273" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881273 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/10/Sbornik_2024_VVVZ.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/10/Sbornik_2024_VVVZ.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bezpečnost krmiv v návaznosti na bezpečnost potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základním předpokladem kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu, určených pro lidskou populaci, je zachování zdraví potravinových zvířat. Obdobně jako ve výživě humánní, mění se i koncepce výživy potravinových zvířat. V minulosti byla považována za přiměřenou výživa adekvátní, v současnosti je za prioritní považována výživa optimální. Optimální výživa potravinových zvířat naznačuje, že krmivo musí být posuzováno nejen ve vztahu k jeho vlastnostem nutričním, ale také ve vztahu k jeho schopnosti podpory zdraví zvířat a jejich ochrany před onemocněním v návaznosti na produkci bezpečných potravin. Vedle podpory zdraví zvířat, je třeba uvažovat i o úloze výživy při produkci funkčních animálních potravin určených pro výživu lidské populace tak, aby animální produkty aktivně přispívaly k rozvoji zdraví lidské populace.

  • Název v anglickém jazyce

    Feed safety in relation to food safety

  • Popis výsledku anglicky

    Maintaining the good health of food-producing animals is an essential prerequisite to the quality, safety, and health of foodstuffs of animal origin. Like in human nutrition, the concept of food-producing animal nutrition is undergoing a change. Adequate nutrition used to be appropriate in the past, while optimal nutrition is considered as a priority today. The optimal nutrition of food-producing animals suggests that feed must be assessed not only as regards its nutritional properties, but also as regards its ability to support animal health and protection against diseases in response to the production of safe foodstuffs. In addition to the support of animal health, the role of nutrition in the production of functional animal foodstuffs intended for human nutrition should be considered to ensure that animal products actively contribute to developing the health of the human population.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2024: sborník z konference

  • ISBN

    978-80-7403-318-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    23-26

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    10. 10. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku