Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004920" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004920 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrno nahého ovsa má vysokou biologickou hodnotu, především díky vysokému obsahu dusíkatých látek a příznivému aminokyselinovému složení. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníku na obsah vybraných aminokyselin v zrně bezpluchého ovsa a zjištění závislostí mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah aminokyselinbyl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou sloupcové chromatografie na ionexech na přístroji AMINOACID ANALYZER T 339 M. Výsledky byly podrobeny statistickému hodnocení analýzou rozptylu a korelační analýzou. Jako faktor nejvíce ovlivňující obsah aminokyselin byl zjištěn ročník a stanoviště, faktor genotyp se u většiny aminokyselin na jejich obsahu statisticky významně nepodílel. Korelační vztahy mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek vypovídají vesměs o méně těsných záv

  • Název v anglickém jazyce

    AMINOACIDS COMPOSITION OF NAKED OATS

  • Popis výsledku anglicky

    The naked oats proteins have the highest biological value among the cereals. They have a favourable aminoacid composition and a high level of lysine. In this contribution we assesed the influence of variety, sites and years of cultivation on the contentof some aminoacids in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) between 1995 and 1997. The content of aminoacids was determined by column chromatography (instrument aminoacid analyzer T 339 M). The statisticaly insignificant differences in aminoacids content were investigated between varieties in most amonoacids.The statisticaly significant differences in aminoacids content were investigated between sites and years.The results of correlation analysis indicated mostly lower dependence among content of aminoacids and content of nitrogenous compounds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for crop sciences. Vol. 20, 2003, 2

  • ISSN

    1212-0731

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    67-70

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus