AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F03%3A00004920" target="_blank" >RIV/60076658:12220/03:00004920 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA
Popis výsledku v původním jazyce
Zrno nahého ovsa má vysokou biologickou hodnotu, především díky vysokému obsahu dusíkatých látek a příznivému aminokyselinovému složení. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníku na obsah vybraných aminokyselin v zrně bezpluchého ovsa a zjištění závislostí mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah aminokyselinbyl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou sloupcové chromatografie na ionexech na přístroji AMINOACID ANALYZER T 339 M. Výsledky byly podrobeny statistickému hodnocení analýzou rozptylu a korelační analýzou. Jako faktor nejvíce ovlivňující obsah aminokyselin byl zjištěn ročník a stanoviště, faktor genotyp se u většiny aminokyselin na jejich obsahu statisticky významně nepodílel. Korelační vztahy mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek vypovídají vesměs o méně těsných záv
Název v anglickém jazyce
AMINOACIDS COMPOSITION OF NAKED OATS
Popis výsledku anglicky
The naked oats proteins have the highest biological value among the cereals. They have a favourable aminoacid composition and a high level of lysine. In this contribution we assesed the influence of variety, sites and years of cultivation on the contentof some aminoacids in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) between 1995 and 1997. The content of aminoacids was determined by column chromatography (instrument aminoacid analyzer T 339 M). The statisticaly insignificant differences in aminoacids content were investigated between varieties in most amonoacids.The statisticaly significant differences in aminoacids content were investigated between sites and years.The results of correlation analysis indicated mostly lower dependence among content of aminoacids and content of nitrogenous compounds.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for crop sciences. Vol. 20, 2003, 2
ISSN
1212-0731
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
67-70
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—