Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005455" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005455 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci jsou uvedeny předběžné výsledky výskytu biogenních aminů během skladování jiker kapra obecného (Cyprinus caprio). Byl sledován výskyt histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu. Stanovení bylo provedeno v kapřích čerstvých a uzených jikrách skladovaných ve dvou teplotních pásmech 3 °C a 15 °C. Výsledky laboratorních rozborů naznačují, že uskladnění kapřích čerstvých jiker v teplotním pásmu 3 °C je zdravotně bezpečné po dobu 5 dnů, a v teplotním pásmu 15 °C je udržitelná doba skladování 4 dny. Výsledky práce také potvrzují vliv procesu uzení na omezení výskytu všech sledovaných biogenních aminů. Sledované biogenní aminy se v uvedených teplotních pásmech v uzených kapřích jikrách vyskytují v nízkých hodnotách pocelou dobu sledování.

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines as decomposition indicator in carp roe

  • Popis výsledku anglicky

    The work presents preliminary results which evaluate the content of biogenic amines in common carp roe during its storage. The analyses were performed for histamine, putrescine, kadaverine, tyramine, tryptamine, spermine and spermidine. The determinationwas accomplished in fresh and smoked carp roe in two temperature zones which ranged 3°C and 15°C. The results of laboratory analyses signify that the safe storage of the roe in temperature 3°C is for five days and in the 15°C, the safe storage is four days. This analysis also confirms that there is a positive influence of smoking to reduce the content of all observed amines. The level of biogenic amines in smoked product is in low values during whole time of determination.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků studentů DSP z konference s mezinárodní účastí. [Díl] 1

  • ISBN

    80-7040-677-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    189-193

  • Název nakladatele

    JU v Č. Budějovicích Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    Český Těšín

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku