Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005455" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005455 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biogenní aminy jako indikátory rozkladu kapřích jiker
Popis výsledku v původním jazyce
V práci jsou uvedeny předběžné výsledky výskytu biogenních aminů během skladování jiker kapra obecného (Cyprinus caprio). Byl sledován výskyt histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu. Stanovení bylo provedeno v kapřích čerstvých a uzených jikrách skladovaných ve dvou teplotních pásmech 3 °C a 15 °C. Výsledky laboratorních rozborů naznačují, že uskladnění kapřích čerstvých jiker v teplotním pásmu 3 °C je zdravotně bezpečné po dobu 5 dnů, a v teplotním pásmu 15 °C je udržitelná doba skladování 4 dny. Výsledky práce také potvrzují vliv procesu uzení na omezení výskytu všech sledovaných biogenních aminů. Sledované biogenní aminy se v uvedených teplotních pásmech v uzených kapřích jikrách vyskytují v nízkých hodnotách pocelou dobu sledování.
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines as decomposition indicator in carp roe
Popis výsledku anglicky
The work presents preliminary results which evaluate the content of biogenic amines in common carp roe during its storage. The analyses were performed for histamine, putrescine, kadaverine, tyramine, tryptamine, spermine and spermidine. The determinationwas accomplished in fresh and smoked carp roe in two temperature zones which ranged 3°C and 15°C. The results of laboratory analyses signify that the safe storage of the roe in temperature 3°C is for five days and in the 15°C, the safe storage is four days. This analysis also confirms that there is a positive influence of smoking to reduce the content of all observed amines. The level of biogenic amines in smoked product is in low values during whole time of determination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků studentů DSP z konference s mezinárodní účastí. [Díl] 1
ISBN
80-7040-677-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
189-193
Název nakladatele
JU v Č. Budějovicích Zemědělská fakulta
Místo vydání
Český Těšín
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—