Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt biogenních aminů při skladování masa některých druhů ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005456" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005456 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt biogenních aminů při skladování masa některých druhů ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce je porovnat rychlost rozvoje biogenních aminů (histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu) ve svalovině různých druhů sladkovodních ryb. Výskyt biogenních aminů byl proveden ve filetech masa okouna (Perca fluviatilis), kapra (Cyprinus carpio) a pstruha (Oncorhynchus mykiss). Byla zkoumána dynamika vzniku a rozdílnost v obsahu biogenních aminů v mase uvedených druhů ryb ve dvou teplotních pásmech - 3 a 15 °C. Z této práce vyplývá, že nejpomalejší rozvoj biogenních aminů v teplotním pásmu 3 °C byl zaznamenán u filet ze pstruha. Rozvoj biogenních aminů v mase kapra se pohyboval v rozmezí hodnot zjištěných mezi masem pstruha a okouna.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of biogenic amines during storage of fish flesh

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to compare development of biogenic amines (histamine, putrescine, cadaverine, tyramine, tryptamine, spermedine and spermine) in the flesh of some freshwater fish species. Content of biogenic amines was investigated in perch (Perca fluviatilis), common carp (Cyprinus carpio) and trout (Oncorhynchus mykiss) filets. The dynamic and difference in the biogenic amines content were followed in two temperature zones - 3 °C and 15 °C. The result of the work is that the slowest development of biogenic amines is in 3 °C as it was proved in the trout fillets. The development of biogenic amines in carp flesh ranged between trout and perch flesh.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků studentů DSP z konference s mezinárodní účastí. [Díl] 1

  • ISBN

    80-7040-677-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    195-199

  • Název nakladatele

    JU v Č. Budějovicích Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    Český Těšín

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku