Výskyt biogenních aminů při skladování masa některých druhů ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005456" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt biogenních aminů při skladování masa některých druhů ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je porovnat rychlost rozvoje biogenních aminů (histaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu, tryptaminu, spermidinu, sperminu) ve svalovině různých druhů sladkovodních ryb. Výskyt biogenních aminů byl proveden ve filetech masa okouna (Perca fluviatilis), kapra (Cyprinus carpio) a pstruha (Oncorhynchus mykiss). Byla zkoumána dynamika vzniku a rozdílnost v obsahu biogenních aminů v mase uvedených druhů ryb ve dvou teplotních pásmech - 3 a 15 °C. Z této práce vyplývá, že nejpomalejší rozvoj biogenních aminů v teplotním pásmu 3 °C byl zaznamenán u filet ze pstruha. Rozvoj biogenních aminů v mase kapra se pohyboval v rozmezí hodnot zjištěných mezi masem pstruha a okouna.
Název v anglickém jazyce
Content of biogenic amines during storage of fish flesh
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to compare development of biogenic amines (histamine, putrescine, cadaverine, tyramine, tryptamine, spermedine and spermine) in the flesh of some freshwater fish species. Content of biogenic amines was investigated in perch (Perca fluviatilis), common carp (Cyprinus carpio) and trout (Oncorhynchus mykiss) filets. The dynamic and difference in the biogenic amines content were followed in two temperature zones - 3 °C and 15 °C. The result of the work is that the slowest development of biogenic amines is in 3 °C as it was proved in the trout fillets. The development of biogenic amines in carp flesh ranged between trout and perch flesh.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků studentů DSP z konference s mezinárodní účastí. [Díl] 1
ISBN
80-7040-677-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
195-199
Název nakladatele
JU v Č. Budějovicích Zemědělská fakulta
Místo vydání
Český Těšín
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—