Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvorba biogenních aminů ve strojně děleném a neupraveném mase kapra obecného (Cyprinus carpio L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012666" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012666 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12520/10:00011471

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvorba biogenních aminů ve strojně děleném a neupraveném mase kapra obecného (Cyprinus carpio L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledování výskytu biogenních aminů ve strojně děleném a v neupraveném mase kapraobecného (Cyprinus carpio) probíhalo 14 dnů při teplotě 3 °C a 4 dny při teplotě 15 °C, ažza hranici senzorické poživatelnosti potraviny. Kapilární zónovou elektroforézou (CZE) bylhodnocen obsah putrescinu, kadaverinu a histaminu. Zjišťování obsahů biogenních aminůbylo prováděno ve 24hodinovém intervalu. Výsledky prokázaly rozdílnou dynamiku tvorbyaminů vzhledem k teplotě skladování masa (13. den skladování při teplotě 3 °Chodnoty putrescinu54,8 mg.kg- 1, kadaverinu 36,57 mg.kg-1 a histaminu 20,1 mg.kg-1 v neupraveném masea hodnoty putrescinu 183,1 mg.kg-1, kadaverinu 90,8 mg.kg-1 a histaminu 205,4 mg.kg-1 v masestrojně děleném a 4. den skladování při teplotě 15 °C hodnotyputrescinu 86,61 mg.kg-1, kadaverinu175,9 mg.kg-1 a histaminu 42,14 mg.kg-1 v neupraveném mase a hodnoty putrescinu172,01 mg.kg-1, kadaverinu 439,8 mg.kg-1 a histaminu 195,01 mg.kg-1 v mase strojně děleném).Putrescin je navrhován jako in

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic amines in mechanically separated and nonseparated common carp (Cyprinus carpio L.) flesh

  • Popis výsledku anglicky

    Changes in biogenic amines content in carp (Cyprinus carpio) muscles were studied. Fish halvesand fish minced meat were stored at 3 °C for 14 days and at 15 °C for 4 days. Experiments weredesigned as dynamic. Samples of fish halves and fish mince were analyzed in duplicates afterevery 24 hours. Samples were stored up to the apparent stage of decomposition. Analyses werecarried out on Spectraphoresis 2000, a fully automated system for capillary zone electrophoresisequipped with a multi-wavelength UV-VISscanning detector. The results proved different dynamicsfor amines content related to the storage temperature. The 13th day at 3 °C, level of putrescine54.8 mg.kg-1, cadaverine 36.57 mg.kg-1 and histamine 20.1 mg.kg-1 in carp flesh and in mechanicallyseparated flesh the level of putrescine 183.1 mg.kg-1, cadaverine 90.8 mg.kg-1 and histamine205.4 mg.kg-1 and 4th day of storage at 15 °C the level of putrescine 86.61 mg.kg-1, cadaverine175.9 mg.kg-1and histamine 42.14 mg.kg-1 in carp flesh

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus