Tvorba biogenních aminů ve strojně děleném a neupraveném mase kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012666" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012666 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/10:00011471
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba biogenních aminů ve strojně děleném a neupraveném mase kapra obecného (Cyprinus carpio L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování výskytu biogenních aminů ve strojně děleném a v neupraveném mase kapraobecného (Cyprinus carpio) probíhalo 14 dnů při teplotě 3 °C a 4 dny při teplotě 15 °C, ažza hranici senzorické poživatelnosti potraviny. Kapilární zónovou elektroforézou (CZE) bylhodnocen obsah putrescinu, kadaverinu a histaminu. Zjišťování obsahů biogenních aminůbylo prováděno ve 24hodinovém intervalu. Výsledky prokázaly rozdílnou dynamiku tvorbyaminů vzhledem k teplotě skladování masa (13. den skladování při teplotě 3 °Chodnoty putrescinu54,8 mg.kg- 1, kadaverinu 36,57 mg.kg-1 a histaminu 20,1 mg.kg-1 v neupraveném masea hodnoty putrescinu 183,1 mg.kg-1, kadaverinu 90,8 mg.kg-1 a histaminu 205,4 mg.kg-1 v masestrojně děleném a 4. den skladování při teplotě 15 °C hodnotyputrescinu 86,61 mg.kg-1, kadaverinu175,9 mg.kg-1 a histaminu 42,14 mg.kg-1 v neupraveném mase a hodnoty putrescinu172,01 mg.kg-1, kadaverinu 439,8 mg.kg-1 a histaminu 195,01 mg.kg-1 v mase strojně děleném).Putrescin je navrhován jako in
Název v anglickém jazyce
Biogenic amines in mechanically separated and nonseparated common carp (Cyprinus carpio L.) flesh
Popis výsledku anglicky
Changes in biogenic amines content in carp (Cyprinus carpio) muscles were studied. Fish halvesand fish minced meat were stored at 3 °C for 14 days and at 15 °C for 4 days. Experiments weredesigned as dynamic. Samples of fish halves and fish mince were analyzed in duplicates afterevery 24 hours. Samples were stored up to the apparent stage of decomposition. Analyses werecarried out on Spectraphoresis 2000, a fully automated system for capillary zone electrophoresisequipped with a multi-wavelength UV-VISscanning detector. The results proved different dynamicsfor amines content related to the storage temperature. The 13th day at 3 °C, level of putrescine54.8 mg.kg-1, cadaverine 36.57 mg.kg-1 and histamine 20.1 mg.kg-1 in carp flesh and in mechanicallyseparated flesh the level of putrescine 183.1 mg.kg-1, cadaverine 90.8 mg.kg-1 and histamine205.4 mg.kg-1 and 4th day of storage at 15 °C the level of putrescine 86.61 mg.kg-1, cadaverine175.9 mg.kg-1and histamine 42.14 mg.kg-1 in carp flesh
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—