Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43883223" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43883223 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365" target="_blank" >10.2754/avb201180040365</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to compare the dynamics of biogenic amines formation in three freshwater fish species, to compare the progress of chemical changes in filleted and minced flesh, to find correlations of such changes with sensory propertiesand to find possible quality indicators for selected fish species. Samples (n = 156) of fish fillets and fish mince of common carp (Cyprinus carpio), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and perch (Perca fluviatilis) were stored at 3 °C and 15 °C. The amines were determined as the N-substituted benzamides, after derivatization with benzoylchloride by micellar electrokinetic capillary chromatography. Based on the biogenic amine contents and sensory properties, the shelf life of samples at 3 °C was 11-16days and 7-10 days for fillets and mince, respectively, and 2-3 days at 15 °C regardless of sample processing. Content of putrescine seems to be a good quality indicator for all examined fish species. The fish species and the method of fl

  • Název v anglickém jazyce

    Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare the dynamics of biogenic amines formation in three freshwater fish species, to compare the progress of chemical changes in filleted and minced flesh, to find correlations of such changes with sensory propertiesand to find possible quality indicators for selected fish species. Samples (n = 156) of fish fillets and fish mince of common carp (Cyprinus carpio), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and perch (Perca fluviatilis) were stored at 3 °C and 15 °C. The amines were determined as the N-substituted benzamides, after derivatization with benzoylchloride by micellar electrokinetic capillary chromatography. Based on the biogenic amine contents and sensory properties, the shelf life of samples at 3 °C was 11-16days and 7-10 days for fillets and mince, respectively, and 2-3 days at 15 °C regardless of sample processing. Content of putrescine seems to be a good quality indicator for all examined fish species. The fish species and the method of fl

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    80

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    "365?372"

  • Kód UT WoS článku

    000301811400008

  • EID výsledku v databázi Scopus