Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43883223" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43883223 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180040365" target="_blank" >10.2754/avb201180040365</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study was to compare the dynamics of biogenic amines formation in three freshwater fish species, to compare the progress of chemical changes in filleted and minced flesh, to find correlations of such changes with sensory propertiesand to find possible quality indicators for selected fish species. Samples (n = 156) of fish fillets and fish mince of common carp (Cyprinus carpio), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and perch (Perca fluviatilis) were stored at 3 °C and 15 °C. The amines were determined as the N-substituted benzamides, after derivatization with benzoylchloride by micellar electrokinetic capillary chromatography. Based on the biogenic amine contents and sensory properties, the shelf life of samples at 3 °C was 11-16days and 7-10 days for fillets and mince, respectively, and 2-3 days at 15 °C regardless of sample processing. Content of putrescine seems to be a good quality indicator for all examined fish species. The fish species and the method of fl
Název v anglickém jazyce
Formation of biogenic amines in fillets and minced flesh of three freshwater fish
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare the dynamics of biogenic amines formation in three freshwater fish species, to compare the progress of chemical changes in filleted and minced flesh, to find correlations of such changes with sensory propertiesand to find possible quality indicators for selected fish species. Samples (n = 156) of fish fillets and fish mince of common carp (Cyprinus carpio), rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and perch (Perca fluviatilis) were stored at 3 °C and 15 °C. The amines were determined as the N-substituted benzamides, after derivatization with benzoylchloride by micellar electrokinetic capillary chromatography. Based on the biogenic amine contents and sensory properties, the shelf life of samples at 3 °C was 11-16days and 7-10 days for fillets and mince, respectively, and 2-3 days at 15 °C regardless of sample processing. Content of putrescine seems to be a good quality indicator for all examined fish species. The fish species and the method of fl
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
80
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
"365?372"
Kód UT WoS článku
000301811400008
EID výsledku v databázi Scopus
—