Analýza asociací mezi genotypy genů RYR1 a C-MYC a vybranými ukazateli jatečné hodnoty prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005912" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005912 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza asociací mezi genotypy genů RYR1 a C-MYC a vybranými ukazateli jatečné hodnoty prasat
Popis výsledku v původním jazyce
V experimentu byla provedena analýza vybraných ukazatelů jatečné hodnoty u prasat plemene české výrazně masné (ČVM) a hampshire (H) diferencovaně podle stanovených genotypů v Hal lokusu a genu C-MYC. U obou plemen byla zjištěna větší plocha svalu MLLT avyšší podíl zmasilosti vyjádřený % hlavních masitých částí u prasat s genotypem nn v Hal lokusu. Rozdíl ve velikosti plochy MLLT mezi genotypy Nn a nn Hal lokusu prasat ČVM byl statisticky průkazný na hladině významnosti (P ? 0,05). V testovaných souborech uvedených plemen byla určena vysoká frekvence (0,882 a 0,875) alely A genu C-MYC. Větší plocha svalu MLLT na úrovni 5 513 mm2 u plemene ČVM a 5 700 mm2 u plemene H a vyšší podíl hlavních masitých částí (56,79 % u ČVM a 55,42 % u H) bylo stanoveno u prasat s genotypem AB genu C-MYC. Tyto rozdíly nebyly statisticky průkazné.
Název v anglickém jazyce
The Analysis of Associations among Genotypes of RYR1 and C-MYC genes and Chosen Traits of Carcass Value in Pigs
Popis výsledku anglicky
In experiment an association among determined genotypes in Hal locus and C-MYC gene and chosen traits of carcass value of pigs of Czech Meaty Pig (CMP) and Hampshire (H) breed was studied. A bigger area of MLLT muscle and higher percentage of meatness (%main meaty parts) in pigs with nn genotype in Hal locus was determined in both breeds. The difference in MLLT area among Nn and nn genotypes in Hal locus of CMP pigs was statistical conclusive on a level of importance (P ? 0,05). A high frequency (0,882and 0,875) of A allele of C-MYC gene was determined in tested files. A bigger MLLT area on a level of 5 513 mm2 in CMP and 5 700 mm2 in H and higher percentage of main meaty parts (56,79 % in CMP and 55,42 % in H) were determined in pigs with AB genotypeof C-MYC gene. These differences were not statistical conclusive.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalizace odhadu podílu svaloviny při zkouškách vlastní užitkovosti v rámci stanovení plemenné hodnoty výchozích populací prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice : Series for Animal Sciences
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
211-216
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—