Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Asociace mezi geny RYR1 a MC4R a ukazateli jatečné hodnoty u hybridních prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009549" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Asociace mezi geny RYR1 a MC4R a ukazateli jatečné hodnoty u hybridních prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Diference mezi genotypy NN a Nn u RYR1 genu ve sledovaných ukazatelích byly shledány statisticky nevýznamné, s výjimkou pH45 a ztráty masné šťávy odkapáním. Přítomnost 1 alely n v HAL lokusu naznačila, že maso těchto zvířat vykazuje příznivější ukazatelejatečné hodnoty (podíl libového masa, průměrná výška hřbetního tuku), nicméně zároveň n-alela také ovlivnila horší kvalitu masa. Mutace Asp298Asn u MC4R genu byla asociována s vyšší průměrnou výškou hřbetního tuku doprovázenou nižším podílem libového masa a menší plochou MLLT (statisticky nevýznamné rozdíly) a téměř žádným vlivem na kvalitu masa s výjimkou síly ve střihu.

  • Název v anglickém jazyce

    Associations between RYR1 and MC4R genes and carcass value traits in hybrid pigs

  • Popis výsledku anglicky

    Differences between NN and Nn genotypes in RYR1 gene in the examined traits were found to be statistically insignificant except for pH45 and drip loss. The presence of 1 n-allele in HAL locus indicated that the meat of these animals had better traits ofcarcass value (lean meat percentage, average backfat thickness); nevertheless, the n-allele also influenced the worse quality of meat. The mutation Asp298Asn in MC4R gene was associated with higher average backfat thickness accompanied by a lower proportion of lean meat and smaller area of MLLT (statistically insignificant differences) and by the almost zero influence on meat quality except for the shear force.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60045" target="_blank" >QG60045: Zlepšování produkčních znaků u prasat s využitím metod molekulární genetiky.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXIII. Genetic Days

  • ISBN

    80-85645-59-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Scientific Pedagogical Publishing

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    10. 9. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku