Srovnání odhadu podílu svaloviny aparativní technikou s jatečnými rozbory u otcovského plemene prasat české výrazně masné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005929" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005929 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání odhadu podílu svaloviny aparativní technikou s jatečnými rozbory u otcovského plemene prasat české výrazně masné
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 a SONOMARK-100 na základě metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. za použití exaktně zjištěných měr pro sondovou metodu FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána na 56 ks plemenných prasat plemene české výrazně masné. Průměrný podíl HMČ se pohyboval na úrovni 55,17 % (prasničky 54,47 %, kanečci - 56,42 %, statisticky významný rozdíl). Nejvyššíhodnoty tuku 1 byly zjištěny exaktním měřením pomocí posuvného měřítka na jatečné půlce, naopak nejnižší hodnoty vykázalo měření přístrojem SM-100. Rozdíly (s výjimkou kanečků) byly statisticky významné. V případě hodnot tuku 2 byly nalezeny statisticky významné rozdíly pouze mezi exaktně naměřenými hodnotami a hodnotami z přístroje SM-100 (výjimku tvořili opět kanečci). Celkově se však diference v tomto ukazateli snížily. Nejvíce rozdílů bylo nalezeno u hloubky svalu. Ve všech případech
Název v anglickém jazyce
Comparison of lean content prediction by instrumentation and carcass dissection in paternal breed Czech Meat Pig
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was to evaluate lean content measured with PIGLOG-105 and SONOMARK-100 instruments applying current methodology for determination of breeding pig performance in vivo and by post mortem two-point method (ZP) and/or FOM probing method in half-carcasses in Czech Meat breed. Data were acquired at a breeding farm Všetice (n = 56 animals). Pigs were measured at live weight of 107-114 kg. Goodness of fit existed for lean content between the results presented by SM-100 instrument andboth post-mortem methods. It was observed, that SM-100 apparatus showed higher values in lean meat content (about 2,4 - 2,5 %) in comparison with post mortem method (about 1,5 %) and PI-105 apparatus.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalizace odhadu podílu svaloviny při zkouškách vlastní užitkovosti v rámci stanovení plemenné hodnoty výchozích populací prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník "Požadavky na chov prasat po vstupu do EU"
ISBN
80-86454-41-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
32-33
Název nakladatele
Chovservis a.s.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Kostelec nad Orlicí
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—