Predikce podílu svaloviny u prasat in vivo a post mortem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004426" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004426 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Predikce podílu svaloviny u prasat in vivo a post mortem.
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor obsahuje data týkající se podílu svaloviny 90 ks prasat výchozích populací (71 ks mateřského plemene a 19 ks otcovských plemen), měřených na testační stanici v Ústrašicích v rámci prováděných zkoušek výkrmnosti a jatečné hodnoty čistokrevných plemen. Cílem sledování bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG 105 a SONOMARK 100 (P-105, SM-100) na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvobodovou (ZP) metodou, resp. za použitíexaktně zjištěných měr pro sondový přístroj FOM post mortem. V průměrné živé hmotnosti 102,71 kg byl zjištěn podíl svaloviny přístroji SM-100 a P-105 na úrovni 59,69 %, resp. 61,74 % a 57,96 %, resp. 59,84 %, po poražení ZP metodou a metodou FOM 58,11 %,resp. 61,17 % and 59,26 %, resp. 62,15 %. 58,81. Mezi metodami post mortem nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, v případě ultrazvukových přístrojů byly nalezeny statisticky vysoce významné rozdíly ve prospěch SM-100 u mateřských
Název v anglickém jazyce
The prediction of lean meat content in pigs in vivo and post mortem.
Popis výsledku anglicky
The file includes data concerning lean meat content of 90 pigs (71 head of maternal breed and 19 head of paternal breeds) of base population measured at pig testing station in Ústrašice in terms of testing of fattening capacity and carcass value of pure- breeds. The aim of monitoring was checking the level of lean meat content which was found out with PIGLOG 105 and SONOMARK 100 (PI-105, SM-100) on valid methodology for determination of performance test of breeding pigs using in vivo and two - point methods (ZP), resp. using exact detected measurements for probe devices FOM post mortem. In average live weight 102,71 kg was detected lean meat content in maternal, resp. paternal breeds with SM-100 and PI-105 devices on level 59,69 %, resp. 61,74 % and57,96 %, resp. 59,84 % after overthrow with ZP method and FOM method 58,11 %, resp. 61,17 % and 59,26 %, resp. 62,15 %. There were not discovered any statistically important differences between post mortem methods, in case of ultrasonic dev
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalizace odhadu podílu svaloviny při zkouškách vlastní užitkovosti v rámci stanovení plemenné hodnoty výchozích populací prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2002 - Chov zvířat v trvale udržitelném zemědělství
ISBN
80-7040-559-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
77-79
Název nakladatele
Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
4. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—