Využití metod in vivo a post mortem ke stanovení jatečné hodnoty prasat plemene české výrazně masné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005940" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005940 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metod in vivo a post mortem ke stanovení jatečné hodnoty prasat plemene české výrazně masné
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem příspěvku bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 (PI-105) a SONOMARK 100 (SM-100) na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. sondovou metodou FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána ve šlechtitelském chovu prasat Všetice u plemene české výrazně masné (n = 56 ks). Zvířata byla měřena v živé hmotnosti 107-114 kg. Po poražení byly na shodných měřících místech zjištěny stejnémíry pomocí posuvného měřítka. Sloužily pro regresní rovnici používanou v přístroji FOM a zároveň byly zjišťovány míry potřebné pro výpočet podílu svaloviny ZP metodou. Průměrný podíl svaloviny zjištěný metodami post mortem, resp. in vivo se pohyboval naúrovni 59,8 %, resp. 61,5 %. Nejvíce diferencí (z hlediska použitých metod) bylo nalezeno a statisticky potvrzeno u výšky svalu. Pro podíl svaloviny byla nalezena velmi dobrá shoda mezi výsledky prezentovanými přístrojem PI-105 a metodami
Název v anglickém jazyce
Utilization of in vivo and post mortem methods for determination of the carcass value in pigs of the Czech Meat breed
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was to evaluate lean content measured with PIGLOG-105 and SONOMARK-100 instruments applying current methodology for determination of breeding pig performance in vivo and by post mortem two-point method (ZP) and/or FOM probing method in half-carcasses in Czech Meat breed. Data were acquired at a breeding farm Všetice (n = 56 animals). Pigs were measured at live weight of 107-114 kg. Goodness of fit existed for lean content between the results presented by SM-100 instrument andboth post-mortem methods. It was observed, that SM-100 apparatus showed higher values in lean meat content (about 2,4 - 2,5 %) in comparison with post mortem method (about 1,5 %) and PI-105 apparatus.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalizace odhadu podílu svaloviny při zkouškách vlastní užitkovosti v rámci stanovení plemenné hodnoty výchozích populací prasat.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky produkce jatečných zvířat.
ISBN
80-7157-783-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
737-176
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—