Vliv sezónní pastvy na složení mléka na modelové farmě v podhůří Novohradských hor.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007196" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007196 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv sezónní pastvy na složení mléka na modelové farmě v podhůří Novohradských hor.
Popis výsledku v původním jazyce
Na modelové farmě v podhůří Novohradských hor byly na souboru dat pocházejících z kontrolních měření mléčné užitkovosti provedených v období od roku 2000 do roku 2005 zjištěny rozdíly ve složení mléka mezi obdobím pastvy (od června do září) a obdobím zimního ustájení (od listopadu do dubna). U dojnic českého strakatého skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce významně vyšší během období ustájení než během pastevního období. Také u dojnic holštýnského skotu byly průměrné hodnoty obsahu tuku a laktózy vyšší během období ustájení než během pastvy. Mezisezónní rozdíl v obsahu bílkovin zde však již průkazný nebyl. Vyšších průměrných hodnot obsahu tuku a bílkovin bylo dosaženo u českého strakatého skotu než u holštýnského plemene.Průměrný obsah laktózy byl naopak vyšší u holštýnského skotu během období ustájení, během pastevního období však rozdíl zaznamenán nebyl.
Název v anglickém jazyce
The effect of seasonal pasturage on milk content at model farm in the foothilis of Novohradské hory Mts.
Popis výsledku anglicky
At a model farm in the foothills of Novohradské hory Mts. the milk content in respect to seasonal grazing was surveyed in cows of Czech Pied and Holstein cattle in period since 2000 to 2005. In Czech Pied, higher content of fat, proteins and lactose wasfound during housing period (November - April) than during grazing period (data from June - September). Similarly, in Holstein, content of fat and lactose was higher during housing than during pasture period, there was no difference in content of proteins nevertheless. The content of fat and proteins was higher in Czech Pied than in Holstein using both types of management. Content of lactose was higher in Holstein during housing but there was no between-breeds difference during pasturage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalizace šlechtitelského programu v chovu Českého strakatého skotu v podhorských a horských oblastech se zaměřením na maximální spotřebu objemných krmiv z TTP a zdravotní parametry zvířat</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Šetrné čerpání přírodních zdrojů a údržba krajiny pomocí chovu krav bez tržní produkce mléka
ISBN
80-903142-7-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
59-62
Název nakladatele
VÚCHS Rapotín
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
Rapotín
Datum konání akce
9. 11. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—