Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sezónní trendy v obsahu mléčných složek u skotu paseného v podhorských oblastech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008167" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008167 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sezónní trendy v obsahu mléčných složek u skotu paseného v podhorských oblastech.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě dat z kontroly užitkovosti (132 258 měřění) ve třech podnicích v podhorské oblasti byl vyhodnocen vliv pastvy na složení mléka a produkci mléčných složek. Naměřené individuální hodnoty obsahu tuku, bílkovin a somatických buněk a vypočítané produkce tuku a bílkovin za 24 hodin byly zpracovány zvlášť pro jednotlivé podniky a plemena (český strakatý skot, holštýn). U podniků 2 a 3 s celodenní pastvou a vyšší užitkovostí byl zjištěn nárůst průměrné individuální produkce tuku a bílkovin během pastevního období, a to u obou plemen. U podniku 1 s polodenní pastvou nebyl rozdíl oproti zimnímu období ustájení tak výrazný. Průměrná koncentrace tuku v mléce poklesla, a to z hodnot 4,22 % a 4,37 % (podnik 2 a 3) během zimního ustájení na hodnoty 3,86 %a 4,09 % během pastvy u českého strakatého skotu a z 4,22 % na 4,00 % (podnik 3) u plemene holštýn. Procentuální obsah bílkovin v mléce byl během pastevního období v průměru mezi 3,33 % a 3,37 % (podnik 1, 2, 3) u českého strakatého skotu

  • Název v anglickém jazyce

    Seasonal trends in the content of milk components by cattle grazed in sub-mountain areas.

  • Popis výsledku anglicky

    The chemical composition of milk and its relation to grazing is emphasized in low-input breeding systems where generally lower milk production use to be achieved. The aim of this study was to evaluate the milk composition of Czech Pied and Holstein cowsduring 6-months grazing period in comparison to winter silage-based breeding on three sub-mountain farms. The individual 24-hours milk yields and concentrations of fat, protein and somatic cell counts (SCC) were measured monthly in a total of 671 Czech Pied and 114 Holstein cows during 6-years period. Cows belonged to two Czech Pied herds, offered 7-hours (Farm 1, F1) or 20-hours (Farm 2, F2) daily grazing allowance, and to a mixed Czech Pied and Holstein herd (Farm 3, F3) offered 20-hours pasture acces. The data of each herd were evaluated separately allowing to the season (grazing, housing) and the breed. A significant enhancement of fat yields was found during grazing season in all three herds and in both the breeds. The higher prote

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4005" target="_blank" >QF4005: Optimalizace šlechtitelského programu v chovu Českého strakatého skotu v podhorských a horských oblastech se zaměřením na maximální spotřebu objemných krmiv z TTP a zdravotní parametry zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Multifunkční obhospodařování a využívání travních porostů v LFA.

  • ISBN

    978-80-87144-00-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    116-120

  • Název nakladatele

    VÚCHS Rapotín

  • Místo vydání

    Rapotín

  • Místo konání akce

    Rapotín

  • Datum konání akce

    13. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku