Nenasycené mastné kyseliny v mléčném tuku dojnic českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007217" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007217 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nenasycené mastné kyseliny v mléčném tuku dojnic českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky mléka byly odebrány od 39 dojnic českého strakatého plemene a plynovou chromatografií stanoveny obsahy nenasycených mastných kyselin v mléčném tuku. Bylo identifikováno celkem 18 nenasycených mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvíce zastoupené byly kyselina olejová - C18:1 (19,91 až 33,23 %), palmitolejová - C16:1 (1,30 až 3,05 %) a linolová - C18:2n6 (0,35 až 2,81 %). V roce 2004, kdy byly vzorky odebrány v letním období, byl obsah všech nenasycených mastných kyselin průkazně vyšší (34,56%) než v zimním období roku 2005 (30,16 %; P < 0,01).
Název v anglickém jazyce
Unsaturated fatty acids in milk fat of Czech Pied cows
Popis výsledku anglicky
Milk fat composition was determined in 39 dairy cows of Czech Pied cattle and fatty acids were determined by a gas chromatographic method. 18 unsaturated fatty acids in chromatograms were identified. The highest proportions were observed for oleic acid (19,91 to 33,23 %), palmitoleic acid (1,30 to 3,05 %) and linoleic acid (0,35 to 2,81 %). The concentration of total unsaturated fatty acids was significantly higher (P < 0,01) in July 2004 (34,56 %) than in February 2005 (30,16 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce I, Zdraví a kvalita produkce zvířat - základ konkurenceschopnosti, Č.Budějovice
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
109-112
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—