Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyaminů v hovězím a vepřovém mase po porážce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007230" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007230 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of polyamines in beef and pork after animal slaughtering

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important human physiological roles, including tumour growth. Physicians and dieticians thus need reliable information on polyamine contents in foods. However, data for both fresh and processed beef and pork are limited. We therefore determined the initial content of the polyamines 24 hours after slaughtering in sirloin and rump of 63 young bulls and in loin and leg of 27 pigs of both genders. Polyamineswere determined as N-benzamides by micellar electrokinetic capillary chromatography. PUT and SPD contents in the most of meat samples were negligible. Mean SPM contents were about (22 +/- 6) mg kg-1 in sirloin and rump. No significant correlations at P <0.05 were found between SPM contents in sirloin and rump, likewise between SPM contents and the age, live weight and type of the efficiency of the bulls. Mean SPM contents in barrows were (26.1 +/- 7.0) and (28.4 +/- 8.5) mg kg-1 in loin

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyamines in beef and pork after animal slaughtering

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important human physiological roles, including tumour growth. Physicians and dieticians thus need reliable information on polyamine contents in foods. However, data for both fresh and processed beef and pork are limited. We therefore determined the initial content of the polyamines 24 hours after slaughtering in sirloin and rump of 63 young bulls and in loin and leg of 27 pigs of both genders. Polyamineswere determined as N-benzamides by micellar electrokinetic capillary chromatography. PUT and SPD contents in the most of meat samples were negligible. Mean SPM contents were about (22 +/- 6) mg kg-1 in sirloin and rump. No significant correlations at P <0.05 were found between SPM contents in sirloin and rump, likewise between SPM contents and the age, live weight and type of the efficiency of the bulls. Mean SPM contents in barrows were (26.1 +/- 7.0) and (28.4 +/- 8.5) mg kg-1 in loin

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    223

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    321-324

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus