Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah biologicky účinných polyaminů v játrech skotu, prasat a kuřat po porážce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007229" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007229 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of biologically active polyamines in livers of cattle, pigs and chickens after animal slaughter

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important human physiological roles, including tumour growth. Physicians and dieticians thus need reliable information on polyamine contents in foods. However, data for livers are lacking. We determined therefore the content of these polyamines 24 hours after slaughter in livers of young bulls, cows, pigs and chicken in 58, 19, 36 and 38 samples, respectively. Polyamines were determined as N-benzamides bymicellar electrokinetic capillary chromatography. Mean PUT contents about 25 mg kg-1 were found in cattle livers, while very low or negligible contents were determined in livers of the other animals. Extremely high mean SPD contents of 122 and 161 mg kg-1 were found in livers of bulls and cows, respectively and mean levels of 32 and 57 mg kg-1 in livers of pigs and chicken. An opposite relation was observed for SPM. Its mean contents were 43, 35, 115 and 120 mg kg-1 for bulls, cows, pig

  • Název v anglickém jazyce

    Content of biologically active polyamines in livers of cattle, pigs and chickens after animal slaughter

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important human physiological roles, including tumour growth. Physicians and dieticians thus need reliable information on polyamine contents in foods. However, data for livers are lacking. We determined therefore the content of these polyamines 24 hours after slaughter in livers of young bulls, cows, pigs and chicken in 58, 19, 36 and 38 samples, respectively. Polyamines were determined as N-benzamides bymicellar electrokinetic capillary chromatography. Mean PUT contents about 25 mg kg-1 were found in cattle livers, while very low or negligible contents were determined in livers of the other animals. Extremely high mean SPD contents of 122 and 161 mg kg-1 were found in livers of bulls and cows, respectively and mean levels of 32 and 57 mg kg-1 in livers of pigs and chicken. An opposite relation was observed for SPM. Its mean contents were 43, 35, 115 and 120 mg kg-1 for bulls, cows, pig

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    640-644

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus