Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contents of biologically active polyamines in chicken meat, liver, heart and skin after slaughter and their changes during meat storage and cooking

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010869" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010869 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contents of biologically active polyamines in chicken meat, liver, heart and skin after slaughter and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important physiological roles, including tumour growth. Thus, reliable information on polyamine content in foods has been needed. We determined therefore polyamine contents in chilled chicken meat and giblets (n=20) and skin (n=10) 24 h after slaughter. Mean SPD values were 4.8, 10.2, 11.4, 48.7 and 12.1 and those of SPM 36.8, 38.0, 24.3, 132.7 and 82.7 mg kg-1 in breast, thigh, skin, liver and heart, respectively. Significant correlations between SPD and SPM contents were observed in breast, thigh, skin and liver, whereas it was insignificant in heart. An increase of SPD and SPM was apparent in breasts and thighs stored at ?18 oC for 6 months, however, it wassignificant only for SPM in thighs. The losses of both SPD and SPM were statistically insignificant during storage of aerobically packaged breasts up to 9 days at +2 oC. A significant decrease of SPM to about 60 % of the initial contents

  • Název v anglickém jazyce

    Contents of biologically active polyamines in chicken meat, liver, heart and skin after slaughter and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in an array of important physiological roles, including tumour growth. Thus, reliable information on polyamine content in foods has been needed. We determined therefore polyamine contents in chilled chicken meat and giblets (n=20) and skin (n=10) 24 h after slaughter. Mean SPD values were 4.8, 10.2, 11.4, 48.7 and 12.1 and those of SPM 36.8, 38.0, 24.3, 132.7 and 82.7 mg kg-1 in breast, thigh, skin, liver and heart, respectively. Significant correlations between SPD and SPM contents were observed in breast, thigh, skin and liver, whereas it was insignificant in heart. An increase of SPD and SPM was apparent in breasts and thighs stored at ?18 oC for 6 months, however, it wassignificant only for SPM in thighs. The losses of both SPD and SPM were statistically insignificant during storage of aerobically packaged breasts up to 9 days at +2 oC. A significant decrease of SPM to about 60 % of the initial contents

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    116

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus