Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Concentration of biologically active polyamines in rabbit meat, liver and kidney and their changes during meat storage and cooking

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883809" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883809 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2012.02.016</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Concentration of biologically active polyamines in rabbit meat, liver and kidney and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The concentration of putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) was determined in chilled meat and kidneys of 18 rabbits and in liver of 12 animals 24 h after slaughter. Very low PUT concentrations were detected only in kidneys. Mean SPD levels were 2.2, 2.2, 61.7 and 32.7 mg kg-1 in saddle, leg, liver and kidneys, respectively. The respective SPM concentrations were 14.7, 8.0, 115 and 88.4 mg kg-1. SPD and SPM losses of about one third of the initial levels were apparent in saddles stored at- 18 oC for 8 months. Losses of both polyamines of about 15-20% of the initial concentrations were found in saddles stored aerobically at + 2 oC for up to 9 days. Stewing of saddles caused significant SPD and SPM losses of about 20-25%, while upon roasting and pan-roasting without oil a decrease of about 50% of the initial concentration was observed.

  • Název v anglickém jazyce

    Concentration of biologically active polyamines in rabbit meat, liver and kidney and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku anglicky

    The concentration of putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) was determined in chilled meat and kidneys of 18 rabbits and in liver of 12 animals 24 h after slaughter. Very low PUT concentrations were detected only in kidneys. Mean SPD levels were 2.2, 2.2, 61.7 and 32.7 mg kg-1 in saddle, leg, liver and kidneys, respectively. The respective SPM concentrations were 14.7, 8.0, 115 and 88.4 mg kg-1. SPD and SPM losses of about one third of the initial levels were apparent in saddles stored at- 18 oC for 8 months. Losses of both polyamines of about 15-20% of the initial concentrations were found in saddles stored aerobically at + 2 oC for up to 9 days. Stewing of saddles caused significant SPD and SPM losses of about 20-25%, while upon roasting and pan-roasting without oil a decrease of about 50% of the initial concentration was observed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    90

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    796-800

  • Kód UT WoS článku

    000307430100005

  • EID výsledku v databázi Scopus