Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contents of biologically active polyamines in duck meat and giblets after slaughter and their changes during meat storage and cooking

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883810" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883810 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2012.02.016" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2012.02.016</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contents of biologically active polyamines in duck meat and giblets after slaughter and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary polyamines (PA), putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM), participate in numerous physiological roles, particularly in protein and DNA biosynthesis, but also in tumour growth. Reliable information on their content in foods is thus needed. We therefore determined PA content in duck meat and giblets (n=15) after extraction with perchloric acid, as dansyl derivatives, using a UPLC method. Mean PUT contents ranged between 3.0 and 5.2 mg kg-1 in meat and liver. Mean SPD values were 10.5, 5.8, 30.9, 4.1 and 4.1 mg kg-1 and SPM values were 49.4, 24.1, 77.0, 17.5 and 12.1 mg kg-1 in breast, thigh, liver, heart and gizzard, respectively, 24h after slaughter. SPD and SPM contents decreased by about 25% during 6-month freeze-storage and by about 30-40% during 9-day cold-storage under aerobic or a modified atmosphere packagings. PA losses were higher in roasted than in stewed breast meat. Consumption of duck meat and particularly of liver can participate considerably in PA da

  • Název v anglickém jazyce

    Contents of biologically active polyamines in duck meat and giblets after slaughter and their changes during meat storage and cooking

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary polyamines (PA), putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM), participate in numerous physiological roles, particularly in protein and DNA biosynthesis, but also in tumour growth. Reliable information on their content in foods is thus needed. We therefore determined PA content in duck meat and giblets (n=15) after extraction with perchloric acid, as dansyl derivatives, using a UPLC method. Mean PUT contents ranged between 3.0 and 5.2 mg kg-1 in meat and liver. Mean SPD values were 10.5, 5.8, 30.9, 4.1 and 4.1 mg kg-1 and SPM values were 49.4, 24.1, 77.0, 17.5 and 12.1 mg kg-1 in breast, thigh, liver, heart and gizzard, respectively, 24h after slaughter. SPD and SPM contents decreased by about 25% during 6-month freeze-storage and by about 30-40% during 9-day cold-storage under aerobic or a modified atmosphere packagings. PA losses were higher in roasted than in stewed breast meat. Consumption of duck meat and particularly of liver can participate considerably in PA da

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Research International

  • ISSN

    0963-9969

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CA - Kanada

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    28-33

  • Kód UT WoS článku

    000307430100005

  • EID výsledku v databázi Scopus