Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Concentration of biologically active polyamines in meat and liver of sheep and lambs after slaughter and their changes in mutton during storage and cooking

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43881902" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43881902 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.09.009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.09.009</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.09.009" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2010.09.009</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Concentration of biologically active polyamines in meat and liver of sheep and lambs after slaughter and their changes in mutton during storage and cooking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Reliable information on polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) concentrations in foods has been needed. We therefore determined their concentrations using a UPLC method, in chilled mutton, lamb and livers 24 h after slaughter. PUT concentrations were quantifiable only in a part of samples. Mean SPD concentrations were 4-6, 13.5 and 16.8 mg kg-1 in meats, sheep and lamb livers, respectively. The respective SPM concentrations were 17-25, 128 and 79 mg kg-1. SPD and SPM losses ofabout one fifth and half of the initial level, respectively, were apparent in mutton loins stored at -18 oC for 6 months. Significant losses of SPD and SPM were found in mutton breasts stored aerobically, vacuum-packaged and in a modified atmosphere at +2 oC. Boiling and stewing of mutton legs caused mean SPD and SPM losses of about 40% and roasting of about 60% of the initial content.

  • Název v anglickém jazyce

    Concentration of biologically active polyamines in meat and liver of sheep and lambs after slaughter and their changes in mutton during storage and cooking

  • Popis výsledku anglicky

    Reliable information on polyamines putrescine (PUT), spermidine (SPD) and spermine (SPM) concentrations in foods has been needed. We therefore determined their concentrations using a UPLC method, in chilled mutton, lamb and livers 24 h after slaughter. PUT concentrations were quantifiable only in a part of samples. Mean SPD concentrations were 4-6, 13.5 and 16.8 mg kg-1 in meats, sheep and lamb livers, respectively. The respective SPM concentrations were 17-25, 128 and 79 mg kg-1. SPD and SPM losses ofabout one fifth and half of the initial level, respectively, were apparent in mutton loins stored at -18 oC for 6 months. Significant losses of SPD and SPM were found in mutton breasts stored aerobically, vacuum-packaged and in a modified atmosphere at +2 oC. Boiling and stewing of mutton legs caused mean SPD and SPM losses of about 40% and roasting of about 60% of the initial content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    87

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    119-124

  • Kód UT WoS článku

    000285955000005

  • EID výsledku v databázi Scopus