Chemická skladba masa býků různých genotypů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007363" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007363 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemická skladba masa býků různých genotypů.
Popis výsledku v původním jazyce
Byly posuzovány tři skupiny jatečných býků - český strakatý skot (C100; 23 kusů), holštýnský skot (H100; 19 kusů) a kříženci s masným plemenem charolaise (CH 26 kusů). Býci skupiny H100 měli nejvyšší věk při porážce (744,78 dnů); nejvyšší netto přírůstek(521,05 g při P amp;#8804;0,05) byla prokázána u skupiny kříženců, kteří dosáhli i nejvyšší hmotnost jatečně opracovaného těla (351,55 kg). Velikost plochy roštěnce byla největší u skupiny kříženců (85,51 cm2) a nejmenší u skupiny H100 (74,01 cm2) při Pamp;#8804;0,05. U fyzikálních a chemických ukazatelů nebyl mezi skupinami prokázán významný rozdíl. U barvy masa, coby rozhodujícího ukazatele pro spotřebitele, byly nejnižší hodnoty u skupiny H100 (5,09 % remise) a nejvyšší u skupiny C100 (6,30 % remise). Také ukazatele vaznosti masa byly vyrovnané - od 86,75 u H100 do 98,60 u C100. Obsah intramuskulárního tuku byl u H100 - 1,49%, u CHxH,C 1,80% a u skupiny C100 2,05%.
Název v anglickém jazyce
Chemical structure of meat of different genotypes bulls.
Popis výsledku anglicky
Three groups of slaugter bulls - Bohemian Spotted cattle (C100; 23 heads), Holstein (H100; 19 heads) and cross-breed bulls (CH; 26 heads) were evaluated. Bulls from the group H100 had at slaughter the highest age of 744,78 days. The highest nett weight gain of 521,05 g was confirmed in the group of cross-breed bulls (at P amp;#8804; 0,05), which also achieved the highest carcass weight of 351,55 kg. The highest size of the sirloin area was in the group of cross-breed bulls with the value of 85,51 cm2 and the lowest was in the group H100 with 74,01 cm2 (at P amp;#8804; 0,05). In the physical and chemical properties, there was no significant difference between the evaluated groups. In the meat collor, which is the dominant indicator for the consumer, thelowest value was found in the group H100 with 5,09 % (remission) and the highest value in the group C100 with 6,30 % (remission). Also the values of water holding capacity were well-balanced, from 88,75 % in the group H100 to 98,60 % in
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Využití biodiverzity mezi plemeny dojeného a masného skotu a stanovení efektů hybridizace pro zvyšování užitkovosti u jejich kříženců.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. mezinárodní vědeckou konferenci Aktuální otázky produkce jatečných zvířat, Brno 20. září 2006
ISBN
80-7157-976-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
83-87
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—