Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23500009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23500009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo přispět k objasnění poměrů ve skladbě jatečného těla vykrmovaných býků - produktů komerčního křížení matek českého strakatého skotu a 10 plemenných býků pěti specializovaných masných plemen ( AA-aberdeen angus, BA- plavé akvitánské, BM-belgické modrobílé, Ch- charolais a L- limousine). Při hodnocení základních ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty u 107 býků jsme nezjistili statisticky významné diference ( P=0,05) mezi skupinami býků podle užitkových typů skotu, vykrmovaných do shodného věku 500 dnů. Signifikantní rozdíly ( P=0,05) mezi skupinami býků jsme však stanovili při detailním bourání jatečných polovin, čtvrtí a výsekových částí. Významné diference ( P=0,05) byly zjištěny zejména při relativním zastoupení masa plece ( 13,03-12,15%), masa kýty ( 26,87-24,48%), masa z boku s kostí ( 3,71-4,35%) a boku bez kosti ( 4,74-5,63%). Nejvyšší podíl masa I. jakosti vykázali kříženci po otcích plemene BA ( 51,57%), zatímco podíl masa I. jakosti byl stanoven u potomstva o
Název v anglickém jazyce
Analysis of carcass quality in sons of breeding bulls of meat breeds
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was to elucidate the carcass composition of beef bull-products of commercial crossing between dams of Czech Pied cattle and 10 breeds bulls of five specialized meat breeds ( AA- Aberdeen Angus, BA- Blonde d´Aquitaine, BBW- Belgian Blue-White, Ch- Charolais and Li- Limousine). Evaluation of the basic parameters of performance and carcass value n 107 bulls did not show any statistically significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls in relation to commercial typesof cattle fattened to the identical age of 500 days. But significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls were determined by detailed dissection of sides and quarters of beef and butcher´s cuts. There were significant differences ( P=0,05)in relative proportions of cuts from chuck ( 13,03-12,15%), round + rump ( 26,87-24,48%), flank with bones ( 3,71-4,35%) and flank ( 4,74-5,63%). Crossbreds after sires of BA breed had the highest proportion of prime uts while the proport
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212 - 1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—