Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23500009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23500009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza kvality jatečného těla synů plemenných býků masných plemen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo přispět k objasnění poměrů ve skladbě jatečného těla vykrmovaných býků - produktů komerčního křížení matek českého strakatého skotu a 10 plemenných býků pěti specializovaných masných plemen ( AA-aberdeen angus, BA- plavé akvitánské, BM-belgické modrobílé, Ch- charolais a L- limousine). Při hodnocení základních ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty u 107 býků jsme nezjistili statisticky významné diference ( P=0,05) mezi skupinami býků podle užitkových typů skotu, vykrmovaných do shodného věku 500 dnů. Signifikantní rozdíly ( P=0,05) mezi skupinami býků jsme však stanovili při detailním bourání jatečných polovin, čtvrtí a výsekových částí. Významné diference ( P=0,05) byly zjištěny zejména při relativním zastoupení masa plece ( 13,03-12,15%), masa kýty ( 26,87-24,48%), masa z boku s kostí ( 3,71-4,35%) a boku bez kosti ( 4,74-5,63%). Nejvyšší podíl masa I. jakosti vykázali kříženci po otcích plemene BA ( 51,57%), zatímco podíl masa I. jakosti byl stanoven u potomstva o

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of carcass quality in sons of breeding bulls of meat breeds

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the paper was to elucidate the carcass composition of beef bull-products of commercial crossing between dams of Czech Pied cattle and 10 breeds bulls of five specialized meat breeds ( AA- Aberdeen Angus, BA- Blonde d´Aquitaine, BBW- Belgian Blue-White, Ch- Charolais and Li- Limousine). Evaluation of the basic parameters of performance and carcass value n 107 bulls did not show any statistically significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls in relation to commercial typesof cattle fattened to the identical age of 500 days. But significant differences ( P=0,05) between the groups of bulls were determined by detailed dissection of sides and quarters of beef and butcher´s cuts. There were significant differences ( P=0,05)in relative proportions of cuts from chuck ( 13,03-12,15%), round + rump ( 26,87-24,48%), flank with bones ( 3,71-4,35%) and flank ( 4,74-5,63%). Crossbreds after sires of BA breed had the highest proportion of prime uts while the proport

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212 - 1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus