Kvalita masa býků z užitkového křížení domácí dojené populace českého strakatého skotu s masnými plemeny.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A23501020" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:23501020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa býků z užitkového křížení domácí dojené populace českého strakatého skotu s masnými plemeny.
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita masa je dílčím ukazatelem jatečné hodnoty zvířat, který bezprostředně ovlivňuje zájem spotřebitele o maso konkrétního druhu. V posledních letech bylo v České republice zaznamenáno významné snížení spotřeby hovězího masa, na kterém se nejvýznamnějnabídky zástavového skotu do výkrmu při využití užitkového křížení domácích dojených plemen a užitkových typů se specializovanými masnými plemeny skotu. Při hodnocení výživné a technologické hodnoty svaloviny ( musculus longissimus pars thoracis) jsme u
Název v anglickém jazyce
The quality of meat of bulls from commercial crossing of the domestic Bohemian Spotted dairy population with meat breeds.
Popis výsledku anglicky
Meat quality is one of the indicators of the carcass value which immediately influences the consumer´s choice of meat. Over the past years, beef consumption in Czech Republic has decreased considerably, mainly due to high supplies of meat of poorer qualifact that the terms and conditions for the maturing of meat of carcass bulls and heifers were not observed negatively affected beef sales and the use of beef for culinary purposes. One of the many measures which should help improve beef quality is to incapplying commercial crossing of domestic dairy breeds and efficiency types with specialised meat breeds of cattle. The nutritional and technological quality of the Musculus longissimus pars thoracis were evalued, and positive and significant differenciescontrol group ( bulls of Bohemian Spotted cattle) and crosses with six meat breeds ( Aa, Li, Bm, Ba, Ch, Si) were found, on the level of P>0,05 and P>0,01. The most important differences in the nutritional quality of the meat ( dry matter
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—