Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00199267" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00199267 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků plemene českého strakatého skotu (C), 25 ks kříženců C s charolaise (Ch) a 27 ks kříženců C s plemenem galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější chov českého strakatého skotu v čistokrevné formě, popřípadě využití užitkového křížení s plemenem charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masa nebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženců C x Ch.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of cattle commercial type on parameters for the quality of the beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored.Totally 87 bulls were included in the experiment (35 purebreed Czech Fleckvieh (C), 25 crossbreed C with Galloway (Ga) and 27 crossbreed C with Charolaise (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of bulls. After evaluation thetarget parameters of the beef carcass results that for the breeder there is more convenient breeding Czech Fleckvieh purebreed or crossbreed with Charolaise. All nutrition parameters beef were statistically non-significant between selected groups of bulls. There were detected statistical significance (P<0.05) in the colour of beef meat between all group of bulls. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2013

  • ISBN

    978-80-7375-705-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    50-55

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    27. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku