Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00203962" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00203962 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv užitkového typu skotu na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusubylo vybráno 87 býků (35 ks čistokrevných býků Českého strakatého plemene - C), 25 ks kříženců plemen C a Charolaise (Ch) a 27 ks kříženců plemen C a Galloway (Ga)). Sledované ukazatele jakosti masa byly vyhodnocovány v závislosti na užitkovém typu jatečných býků. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro producenty jatečného skotu výhodnější chov plemene České strakaté v čistokrevné formě, případně využití užitkového křížení s plemenem Charolaise. U všech ukazatelů nutriční kvality hovězího masanebyla zjištěna statistická průkaznost (p>0,05) mezi sledovanými skupinami býků. V intenzitě barvy hovězího masa byly zjištěny diference (p<0,05) mezi všemi skupinami býků, nejsvětlejší odstíny (L*) byly zaznamenány u masa kříženců C x C

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of cattle commercial type on the carcass and beef quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of cattle commercial type on parameters for the quality of the beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored.Totally 87 bulls were included in the experiment (35 purebreed Czech Fleckvieh (C), 25 crossbreed C with Galloway (Ga) and 27 crossbreed C with Charolaise (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of bulls. After evaluation thetarget parameters of the beef carcass results that for the breeder there is more convenient breeding Czech Fleckvieh purebreed or crossbreed with Charolaise. All nutrition parameters beef were statistically non-significant between selected groups of bulls. There were detected statistical significance (P<0.05) in the colour of beef meat between all group of bulls. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    51-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus