Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005554" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005554 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bárta, J., Heřmanová, V., Diviš, J.: Využití organických rozpouštědel pro nativní izolaci hlízových bílkovin brambor z hlízové vody. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science, 2006, roč. 23 č. 2
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá možností využít organických rozpouštědel pro izolaci bílkovin v nativním stavu z hlízové vody, která vzniká jako vedlejší produkt ve škrobárenském provozu. Testovány byly varianty kombinující dva režimy teplot (0°C, 22°C) a precipitační činidla etanol, metanol, aceton a 2-propanol. Z výsledků precipitačních testů je zřejmé, že využití organických rozpouštědel je efektivní pouze za nízkých teplot. V teplotním režimu 0°C bylo dosaženo optimální výtěžnosti a zpětné rozpustnosti bílkovinného izolátu při použití etanolu a metanolu. Precipitační činidlo aceton vykázal silný denaturační efekt v obou teplotních režimech. Nejvyšší výtěžnost hlízových bílkovin byla zaznamenána při použití 2-propanolu za podmínek 0°C, ovšem zpětná rozpustnosttohoto izolátu byla nižší než při použití etanolu a metanolu za stejných podmínek. Pro další testování byl na základě dosažených výsledků a s ohledem na relativní netoxičnost doporučen etanol s nutností izolace hlízových bílkovin za nízký
Název v anglickém jazyce
The use of organic solvents for native isolation of potato tuber proteins from potato fruit juice.
Popis výsledku anglicky
The contribution deals in possibility of organic solvents usage for native potato proteins isolation from potato fruit juice resulting as by-product from the starch manufacturing process. The combination of temperature regimes (0°C; 22°C) and precipitation additives (ethanol, methanol, acetone, 2-propanol) was studied. According to the results, it is obvious that usage of organic solvents is effective only when using under temperature regime of 0°C. Optimal yield of precipitated protein and high re-solubility of the protein was achieved when using ethanol and methanol under temperature conditions of 0°C. The precipitation with acetone showed high denaturant effect in both temperature regimes. The highest yield of precipitated protein was achieved whenusing 2-propanol under 0°C, however the formed precipitate had lower re-solubility in comparison with ethanol and methanol precipitates. Regarding these results it is recommended ethanol for native tuber protein isolation from potato frui
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Crop Science
ISSN
1212-0731
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
2
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—