Vliv nizkomolekulárních činidel na izolaci bílkovin z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009952" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009952 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.
Název v anglickém jazyce
Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes
Popis výsledku anglicky
The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Process Engineering
ISSN
0145-8876
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000257541300008
EID výsledku v databázi Scopus
—