Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv nizkomolekulárních činidel na izolaci bílkovin z hlízové vody brambor v režimu odlišných teplot

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009952" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009952 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of low-molecular additives of precipitation of potato fruit juice proteins under different temperature regimes

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of two mineral and two organic acids, four organic solvents (methanol, ethanol, 2-propanol and acetone) and three inorganic metal salts in combination with temperature regimes 0 and 22 C on the yield and re-solubility were studied. Using acids, the yield of precipitated protein ranged form 22.3 % (citric acid, 0C) to 54.5 % (acetic acid, 22C) of total protein; however the resolubility was generally very low. The precipitation with organic solvents resulted in significantly higher yiels as well as resolubility (P<0.05) when precipitated at low temperatures. The yield ranged form 23.4 % (ethanol, 22C) to 64.5 % (2-propanol, 0C) of total protein. The use of the salts resulted in precipitates with high resolubility regardless of the temperatureregimes. The yield of precipitated protein ranged from 25.8 % (ZnCl2, 0C) to 86.4 % (FeCl3, OC) of total protein.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Process Engineering

  • ISSN

    0145-8876

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000257541300008

  • EID výsledku v databázi Scopus