Pohanka a proso
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F07%3A00008134" target="_blank" >RIV/60076658:12220/07:00008134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohanka a proso
Popis výsledku v původním jazyce
Okrajové maloobjemové obilniny a pseudoobilniny patří do skupiny alternativních, potravinářsky využitelných plodin. Jejich pěstování může přispět k rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě, ke zvýšení pestrosti sortimentu potravinářských výrobků, zvláštěv oblasti racionální a zdravé výživy. Výrobky z alternativních plodin mohou zvýšit tržní a exportní hodnotu produkce. Doprovodným efektem jejich zavedení tak může být zvýšení ekonomické i ekologické stability zemědělských podniků. Vedle nových alternativních plodin se jeví zajímavými i tradiční "plodiny Slovanů" pohanka a proso, které si jsou blízké svým užitím a současně značně odlišné z hlediska botanického i agrotechnického. Publikace předkládá informace o botanice i taxonomii pohanky (Fagopyrum sp.)a prosa (Panicum miliaceum L.), jejich fyziologických zvláštnostech, požadavcích na prostředí, tvorbě výnosu a kvalitě produkce i o využitelnosti pro potravinářské, resp. nepotravinářské účely. Součástí je i metodika pěstování a využití
Název v anglickém jazyce
Buckwheat and millet
Popis výsledku anglicky
Marginal low-volume cereal crops and pseudo-cereal crops Belong to the class of alternative crops with food production. These crops can contribute to improve the agrobiodiverzity on arable land and diversification of well-balanced diet products in the market. Availability of the alternative crop products may positively affect commercial and export value of the production as well as help to improve economical and ecological situation of the farming subjects. In addition to new alternative crops buckwheatand millet as the traditional "Slavonic crops" are used. Both these crops can be similarly utilized though they differ from each other as far as the botanical and agronomical aspect is considered. The publication brings botanical and taxonomy characteristics of buckwheat (Fagopyrum spp.) and millet (Panicum miliaceum L.), describes their physiological specialities, environment requirements, yield formation and yield quality, usability for food or non-food purposes. Included is also the
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
80-7271-162-8
Počet stran knihy
204
Název nakladatele
Ústav zemědělských a potravinářských informací
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—