Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologicky účinné polyaminy ve vepřových ledvinách a slezině: obsah po porážce a změny během chladírenského skladování a tepelných úprav

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009539" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009539 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in numerous human physiological processes, including tumour growth. Polyamines were determined as dansyl derivatives using an HPLC method. Significance level P<0.05 was used for all statistical tests. Distribution of SPD and SPM in geminate kidneys was found to be homogenous. The initial mean SPD and SPM contents in kidneys of 40 pigs 24 h after slaughter were 9.39 ? 3.35 and 53.1 ? 14.0 and median values were 7.97 and 47.9 mg kg-1, respectively. No significant differences were found between barrows and gilts. The putrescine content was below detection limit of 1.2 mg kg-1. In six experiments, kidneys were stored aerobically and vacuum-packaged at 2-3 oC for 7 and 21 days, respectively. The decrease of SPD and SPM was significant under both the storage variants. Under stewing in five experiments, the relative decrease of both the polyamines was more extensive in kidneys processed on day-1 after slaughter tha

  • Název v anglickém jazyce

    Biologically active polyamines in pig kidneys and spleen: Content after slaughter and changes during cold storage and cooking

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary polyamines putrescine, spermidine (SPD) and spermine (SPM) participate in numerous human physiological processes, including tumour growth. Polyamines were determined as dansyl derivatives using an HPLC method. Significance level P<0.05 was used for all statistical tests. Distribution of SPD and SPM in geminate kidneys was found to be homogenous. The initial mean SPD and SPM contents in kidneys of 40 pigs 24 h after slaughter were 9.39 ? 3.35 and 53.1 ? 14.0 and median values were 7.97 and 47.9 mg kg-1, respectively. No significant differences were found between barrows and gilts. The putrescine content was below detection limit of 1.2 mg kg-1. In six experiments, kidneys were stored aerobically and vacuum-packaged at 2-3 oC for 7 and 21 days, respectively. The decrease of SPD and SPM was significant under both the storage variants. Under stewing in five experiments, the relative decrease of both the polyamines was more extensive in kidneys processed on day-1 after slaughter tha

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000255299300015

  • EID výsledku v databázi Scopus