Titul Rutin and Total Quercetin Content in Amaranth (Amaranthus spp.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010728" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Titul Rutin and Total Quercetin Content in Amaranth (Amaranthus spp.)
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to confirm the presence of rutin, one of the most common quercetin glycosides, and other quercetin derivatives in plants of genus Amaranthus, to investigate the influence of the species and variety on rutin distribution in the plant and content changes during growing season. The rutin content in amaranth ranged from 0.08 (in seeds) to 24.5 g/kg dry matter (in leaves). Comparison of the determined total quercetin content and the calculated content of quercetin released from rutindid not prove important presence of quercetin or other quercetin derivatives than rutin.. Significant differences in the rutin content were established among species and as well varieties. Amaranthus hybrid and A. cruentus were the best sources of rutin.
Název v anglickém jazyce
Titul Rutin and Total Quercetin Content in Amaranth (Amaranthus spp.)
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to confirm the presence of rutin, one of the most common quercetin glycosides, and other quercetin derivatives in plants of genus Amaranthus, to investigate the influence of the species and variety on rutin distribution in the plant and content changes during growing season. The rutin content in amaranth ranged from 0.08 (in seeds) to 24.5 g/kg dry matter (in leaves). Comparison of the determined total quercetin content and the calculated content of quercetin released from rutindid not prove important presence of quercetin or other quercetin derivatives than rutin.. Significant differences in the rutin content were established among species and as well varieties. Amaranthus hybrid and A. cruentus were the best sources of rutin.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
ISSN
0921-9668
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000266558900011
EID výsledku v databázi Scopus
—