Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinek flavonoidů pohanky seté na potravní preferenci mšice bobové (Aphis fabae).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007283" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007283 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Účinek flavonoidů pohanky seté na potravní preferenci mšice bobové (Aphis fabae).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pohanka setá je známá vysokým obsahem flavonoidů v nažkách i rostlině, především rutinu a kvercetinu. Její porosty jsou zřídka napadány škůdci, obvykle je zaznamenán výskyt dřepčíků a mšic. Z důvodů využití flavonoidů jako antioxidantů ve výživě člověkaje snaha vyšlechtit odrůdy pohanky s jejich vyšším obsahem. Cílem pokusu proto bylo zjistit jaké účinky má rutin a kvercetin na obecně rozšířeného herbivorního škůdce mšici makovou (Aphis fabae). Na hostitelskou rostlinu bobu byly aplikovány různé koncentrace rutinu a kvercetinu (1, 5, 10 mM) a výluh z listů a stonků pohanky. Zvyšující se koncentrace rutinu zvyšovala atraktivitu rostliny pro mšice naopak zvyšující se koncentrací kvercetinu na hostitelských rostlinách ji snižovala. V případě výluhů ze stonku a listů se neprojevil pozitivní ani negativní účinek.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of flavonoids present in commmon buckwheat on food preference of black bean aphid (Aphis fabae)

  • Popis výsledku anglicky

    Common buckwheat is known for high content of flavonoids, especially of rutin and quercetin, in achenes and vegetative parts. Buckwheat stands are rarely damaged by pests; flea beetles and aphids occur the most commonly. Recently flavonoids start to be used like natural antioxidants in human diet therefore efforts to breed buckwheat varieties with their higher content increase. The aim of the work was to establish effects of rutin and quercetin on common pest - black bean aphid (Aphis fabae). Differentconcentration of rutin and quercetin (1, 5, 10 mM) and extracts from buckwheat leaves and stems were applied on the host plant of bean. Increasing concentration of rutin increased the attractiveness of the tested plant for aphids but increasing concentration of quercetin on the host plants decreased the attractiveness. No effects were observed in case of extracts from leaves and stems.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin, 23.-24. listopadu, 2006, Brno

  • ISBN

    80-86908-03-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    305-308

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Místo vydání

    Troubsko

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku