Distribuce flavonoidů v pohance seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006519" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006519 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Distribution of flavonoids in common buckwheat
Popis výsledku v původním jazyce
Phenolic compounds are widely distributed in the plant kingdom and therefore they are regular components of the human diet. In recent years, flavonoids as natural antioxidants have attracted increasing interest as a best way for the prevention of the higher age diseases (atherosclerosis, coronary and heart diseases, cancer). Buckwheat is very rich on flavonoids. The aim of this work was to determine of selected flavonoids in different parts of buckwheat and their change during vegetation. Common buckwheat was grown in České Budějovice (380 m a.s.l., sand-loam brown soil, average temperature 8.2°C, and sum of precipitation 529 mm) in year 2004. Buckwheat biomass was sampled at beginning of branching, at full flowering and before buckwheat harvest. Lyophilized materials (roots, stems, leaves, inflorescences) were extracted by 90 % methanol. Samples were analyzed by HPLC (DAD detector). All identified flavonoids (catechin, epicatechin, rutin, myricetin, quercetin and its derivates quercet
Název v anglickém jazyce
Distribution of flavonoids in common buckwheat
Popis výsledku anglicky
Phenolic compounds are widely distributed in the plant kingdom and therefore they are regular components of the human diet. In recent years, flavonoids as natural antioxidants have attracted increasing interest as a best way for the prevention of the higher age diseases (atherosclerosis, coronary and heart diseases, cancer). Buckwheat is very rich on flavonoids. The aim of this work was to determine of selected flavonoids in different parts of buckwheat and their change during vegetation. Common buckwheat was grown in České Budějovice (380 m a.s.l., sand-loam brown soil, average temperature 8.2°C, and sum of precipitation 529 mm) in year 2004. Buckwheat biomass was sampled at beginning of branching, at full flowering and before buckwheat harvest. Lyophilized materials (roots, stems, leaves, inflorescences) were extracted by 90 % methanol. Samples were analyzed by HPLC (DAD detector). All identified flavonoids (catechin, epicatechin, rutin, myricetin, quercetin and its derivates quercet
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F03%2FD076" target="_blank" >GP521/03/D076: Studium alelopatického potenciálu pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench) se zaměřením na fenolické látky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnost a kvalita surovín a potravín : vedecká konferencia s mezinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-612-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
34
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—