Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribuce flavonoidů v pohance seté

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006519" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006519 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of flavonoids in common buckwheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phenolic compounds are widely distributed in the plant kingdom and therefore they are regular components of the human diet. In recent years, flavonoids as natural antioxidants have attracted increasing interest as a best way for the prevention of the higher age diseases (atherosclerosis, coronary and heart diseases, cancer). Buckwheat is very rich on flavonoids. The aim of this work was to determine of selected flavonoids in different parts of buckwheat and their change during vegetation. Common buckwheat was grown in České Budějovice (380 m a.s.l., sand-loam brown soil, average temperature 8.2°C, and sum of precipitation 529 mm) in year 2004. Buckwheat biomass was sampled at beginning of branching, at full flowering and before buckwheat harvest. Lyophilized materials (roots, stems, leaves, inflorescences) were extracted by 90 % methanol. Samples were analyzed by HPLC (DAD detector). All identified flavonoids (catechin, epicatechin, rutin, myricetin, quercetin and its derivates quercet

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of flavonoids in common buckwheat

  • Popis výsledku anglicky

    Phenolic compounds are widely distributed in the plant kingdom and therefore they are regular components of the human diet. In recent years, flavonoids as natural antioxidants have attracted increasing interest as a best way for the prevention of the higher age diseases (atherosclerosis, coronary and heart diseases, cancer). Buckwheat is very rich on flavonoids. The aim of this work was to determine of selected flavonoids in different parts of buckwheat and their change during vegetation. Common buckwheat was grown in České Budějovice (380 m a.s.l., sand-loam brown soil, average temperature 8.2°C, and sum of precipitation 529 mm) in year 2004. Buckwheat biomass was sampled at beginning of branching, at full flowering and before buckwheat harvest. Lyophilized materials (roots, stems, leaves, inflorescences) were extracted by 90 % methanol. Samples were analyzed by HPLC (DAD detector). All identified flavonoids (catechin, epicatechin, rutin, myricetin, quercetin and its derivates quercet

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP521%2F03%2FD076" target="_blank" >GP521/03/D076: Studium alelopatického potenciálu pohanky seté (Fagopyrum esculentum Moench) se zaměřením na fenolické látky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnost a kvalita surovín a potravín : vedecká konferencia s mezinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-612-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    34

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku