Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00002432" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00002432 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidant activities of buckwheat seeds, dehulled seeds, hulls, straws and leaves were evaluated and compared with that of oats and barley. Schaall test at 70 oC with gravimetric indication and lard as the substrate was applied. Protection factors expressed as the ratio of induction periods of lard with the tested material addition and lard ranged from 1.3 to 8.0 and raised in the order: buckwheat straws < buckwheat hulls = oats < barley < buckwheat seeds < buckwheat dehulled seeds < buckwheat leaves.Methanol extract of buckwheat seeds showed higher antioxidant activity in comparison with petrolether extract, protection factors amounted to 2.9 and 1.9, resp. Total flavonoid, rutin and tocol contents in tested samples were determined and related to the antioxidant activities. Statistically significant relationship between total flavonoid content as well as rutin content and antioxidant activity of buckwheat material was observed ( R2 = 0.987, p < 0.002, R2 = 0.972, p < 0.002, resp.)

  • Název v anglickém jazyce

    Buckwheat - the source of antioxidant activity in functional foods

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activities of buckwheat seeds, dehulled seeds, hulls, straws and leaves were evaluated and compared with that of oats and barley. Schaall test at 70 oC with gravimetric indication and lard as the substrate was applied. Protection factors expressed as the ratio of induction periods of lard with the tested material addition and lard ranged from 1.3 to 8.0 and raised in the order: buckwheat straws < buckwheat hulls = oats < barley < buckwheat seeds < buckwheat dehulled seeds < buckwheat leaves.Methanol extract of buckwheat seeds showed higher antioxidant activity in comparison with petrolether extract, protection factors amounted to 2.9 and 1.9, resp. Total flavonoid, rutin and tocol contents in tested samples were determined and related to the antioxidant activities. Statistically significant relationship between total flavonoid content as well as rutin content and antioxidant activity of buckwheat material was observed ( R2 = 0.987, p < 0.002, R2 = 0.972, p < 0.002, resp.)

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Abstr. of 5th Karlsruhe Nutrition Congress "Functional Food Challenges for the New Millenium"

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    181

  • Strana od-do

    91

  • Název nakladatele

    Federal Research Centre for Nutrition Karlsruhe

  • Místo vydání

    Karlsruhe

  • Místo konání akce

    Karlsruhe

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku