Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační aktivita pohanky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A_____%2F02%3A00004363" target="_blank" >RIV/60460709:_____/02:00004363 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/02:00000070

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační aktivita pohanky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly vyhodnoceny antioxidační aktivity semen a ostatních částí pohanky a srovnány s ostatními obilovinami. Antioxidační aktivita se zvyšovala v pořadí oves < ječmen < pohanka. Protekční faktory slámy z pohanky, slupek, semen, odslupkovaných semen dosahovaly hodnot 1,1; 1,5; 2,2; 2,6 a 4,1. Hodnoty protekčních faktorů se zvyšovaly s rostoucím množstvím listů. Byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi množstvím celkových polyfenolů a obsahem rutinu a hodnotami antioxidační aktivity. U testovaných vzorků pohanky však nebyla nalezena žádná takováto závislost mezi obsahem tokolů a antioxidační aktivitou. Kromě modelových vzorků byly také připraveny reálné vzorky sušenek s listy pohanky a stanovena jejich antioxidační aktivita. Protekční faktor se zvyšoval se zvyšujícím se podílem listů, hodnota pro přídavek 15 % listů se zvýšila na 1,6. Charakter potravinové matrice a oxidační difúze kyslíku pravděpodobně způsobily snížení protekčního faktoru ve srovnání s modelovým vzorkem.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of buckwheat

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activities of Buckwheat seeds and other parts of plant were estmated and compared with other cereals. Antioxidant activity increased oat < barley < buckwheat. Protective factors from buckwheat haulm, hulls, seeds, dehulled seeds were as highas 1.1; 1.5; 2.2; 2.6 and 4.1. Protective factors increased with higher number of leaves. Statistically significant correlations between total polyphenol amounts and rutin contents and antioxidant activities were found, but no correlation between tocol content and antioxidant activity. Also biscuits with buckwhet leaves were prepared - antioxidant activity increased with higher proportion of leaves (addition of 15 % of leaves increased antioxidant activity to 1.6). The properties of food matrix and oxidant diffusion of oxygen caused the decrease of protective factor as compared with model sample.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP0960006255" target="_blank" >EP0960006255: Rozvoj funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty

  • ISBN

    80-7194-451-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    197-202

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    3. 9. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku