Antioxidační aktivita pohanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A_____%2F02%3A00004363" target="_blank" >RIV/60460709:_____/02:00004363 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/02:00000070
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační aktivita pohanky
Popis výsledku v původním jazyce
Byly vyhodnoceny antioxidační aktivity semen a ostatních částí pohanky a srovnány s ostatními obilovinami. Antioxidační aktivita se zvyšovala v pořadí oves < ječmen < pohanka. Protekční faktory slámy z pohanky, slupek, semen, odslupkovaných semen dosahovaly hodnot 1,1; 1,5; 2,2; 2,6 a 4,1. Hodnoty protekčních faktorů se zvyšovaly s rostoucím množstvím listů. Byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi množstvím celkových polyfenolů a obsahem rutinu a hodnotami antioxidační aktivity. U testovaných vzorků pohanky však nebyla nalezena žádná takováto závislost mezi obsahem tokolů a antioxidační aktivitou. Kromě modelových vzorků byly také připraveny reálné vzorky sušenek s listy pohanky a stanovena jejich antioxidační aktivita. Protekční faktor se zvyšoval se zvyšujícím se podílem listů, hodnota pro přídavek 15 % listů se zvýšila na 1,6. Charakter potravinové matrice a oxidační difúze kyslíku pravděpodobně způsobily snížení protekčního faktoru ve srovnání s modelovým vzorkem.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of buckwheat
Popis výsledku anglicky
Antioxidant activities of Buckwheat seeds and other parts of plant were estmated and compared with other cereals. Antioxidant activity increased oat < barley < buckwheat. Protective factors from buckwheat haulm, hulls, seeds, dehulled seeds were as highas 1.1; 1.5; 2.2; 2.6 and 4.1. Protective factors increased with higher number of leaves. Statistically significant correlations between total polyphenol amounts and rutin contents and antioxidant activities were found, but no correlation between tocol content and antioxidant activity. Also biscuits with buckwhet leaves were prepared - antioxidant activity increased with higher proportion of leaves (addition of 15 % of leaves increased antioxidant activity to 1.6). The properties of food matrix and oxidant diffusion of oxygen caused the decrease of protective factor as compared with model sample.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960006255" target="_blank" >EP0960006255: Rozvoj funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty
ISBN
80-7194-451-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
197-202
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
3. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—