Potravinářský polotovar pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010845" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010845 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinářský polotovar pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Úkolem užitného vzoru je vytvoření potravinářského polotovaru pro přípravu bílkovinných dietních funkčních potravin. Podstata technického řešení spočívá v tom, že polotovar obsahuje 47 až 53 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních krupice z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů a 25 až 35 % hmotnostních hladké ječné mouky. Výhoda tohoto polotovaru spočívá v tom, že obsahuje nutričně kvalitní živočišné bílkoviny a zároveň b-glukany a arabinoxylany, které snižují využití živin a mají dietní účinek. V tomto složení se může potravinářský polotovar použít např. místo tvarohu k plnění koláčů, k přípravě ovocných krémů, ovocných nákypů, k výrobě ovocných knedlíků, k přípravě ovocných pěn, k výrobě slaného i sladkého sýrového pečiva, k výrobě různých krémů a pomazánek. Potravinářský polotovar se dá smažit, péct, zapékat, mlít a upravovat dalšími běžnými kuchyňskými způsoby.
Název v anglickém jazyce
Semi-finished food product for preparation of dietary protein functional foods
Popis výsledku anglicky
The semi-finished product for the preparation of dietary protein functional foods, according the technical solution, contains 47 to 53 % by weight of milk coprecipitate formed jointly by precipitated milk proteins, i.e. casein and serum proteins, 17 to 23 % by weight of semolina from surface layers of oats grains containing b-glucans and 25 to 35 % by weight of smooth barley flour. The advantage of this semi-finished product is that it contains a nutritionally high quality protein as well as b-glucans and arabinoxylans, which reduce the utilization of nutrients and have a diet effect. The semi-finished food product can be used instead of curd to filling cakes, to prepare fruit creams, fruit pudding, in the manufacture of fruit dumplings, preparation offruit foams, the manufacture of salt and sweet cheese pastries, to produce various creams and spreads. The semi-finished food can be fried, baked, scalloped, grinded and treated by other common kitchen ways.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 19959 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence