Ovocný krém určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010846" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010846 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocný krém určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu
Popis výsledku v původním jazyce
Ovocný krém, určený jako bílkovinná funkční potravina pro dietu, je tvořen směsí sestávající z 10 až 20 % hmotnostních ovocné složky, 25 až 35 % hmotnostních mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami, 17 až 23 % hmotnostních obilné moučky z obalových vrstev s obsahem b-glukanů, 10 až 20 % hmotnostních živého jogurtu z kravského mléka a zbytek do 100 % hmotnostních tvoří vodný roztok ovesného b-glukanu, voda, aroma, barvivo a kyselina citronová. Ve výhodném provedení ovocného krému je obilná moučka tvořena ovesnou moučkou z obalových vrstev ovesných zrn s obsahem b-glukanů, která je pro doplnění vlákniny s obsahem b-glukanů nejvhodnější, ale v jiných provedeních může být nahrazena jemně mletou ječnou moučkou z endospermu ječných zrn. Výhodou ovocného krému je zejména, že při vysoké koncentraci nejkvalitnějších živočišných bílkovin z mléka má i velmi vysoký obsah b-glukanů snižujících cholesterol, krevní cukr a využití živi
Název v anglickém jazyce
Fruit cream, designated as a protein functional food for diet
Popis výsledku anglicky
Fruit cream, designated as a protein functional food for diet, consists of 10 to 20 % mass of fruit component, 25 to 35 % mass milk coprecipitate formed jointly by precipitated milk proteins, i.e. casein and serum proteins, 17 to 23 % mass of cereal mealfrom coating layers with b-glucan content, 10 to 20 % mass of living yogurt from cow milk and the remainder to 100 % mass forms water solution of b-glucans, water, aroma, dyestuff and citric acid. In the advantageous design of fruit cream, cereals mealconsists of oats meal from coating layers of oats grains, with b-glucan content, which is for supplement of fiber with b-glucan content most suitable, but in other versions can be replaced by smooth barley meal from endosperm of barley grains. The advantage of fruit cream is particularly that the high concentration of the highest quality animal protein from milk has also a very high content of b-glucans, that decrease cholesterol, blood sugar and utilization of nutrients, especially fats
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 20001 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence