Bílkovinná funkční potravina pro dietu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010847" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010847 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bílkovinná funkční potravina pro dietu
Popis výsledku v původním jazyce
Bílkovinná funkční potravina pro dietu zahrnuje knedlíčky z těsta obsahujícího 5 hmotnostních dílů mléčného koprecipitátu tvořeného společně sraženými bílkovinami kravského mléka, tj. kaseinem a sérovými bílkovinami s 25 až 30 % sušiny, dále 4 hmotnostnídíly ječno-ovesné mouky tvořené 23 až 25 % hmotnostních inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene, dále 0,4 hmotnostních dílů vanilkového pudinkového prášku, 1 hmotnostní díl vaječné mixáže žloutků a bílků, a dále obsahuje kypřící prášek do pečiva. Knedlíčky jsou určeny ke konzumaci společně s ovocnou omáčkou, která je slazena necukerným sladidlem a v této kombinaci představují bílkovinnou potravinu využívající kvalitní živočišné bílkoviny a dále b-glukany a arabinoxylany, které působí jako antinutriční faktor. Potravina je funkční, tedy prospěšná pro lidské zdraví a zároveň chutná.
Název v anglickém jazyce
Protein functional food for diet
Popis výsledku anglicky
Protein functional food for diet includes small dumplings from dough containing 5 mass portions of milk coprecipitate consisting of jointly precipitated protein of cow milk, i.e. casein and serum proteins with 25 to 35 % dry matter, also 4 mass portionsof barley-oat meal consisting of 23 to 25 % mass of inactivated oatmeal from oat bran and surface part of endosperm from glumeless genotypes of oats and 75 to 77 % barley meal from peeled food barley, also 0.4 % mass portions of vanilla pudding powder, 1mass portion of yolk and white egg mixing, and also it contains baking powder. Dumplings are intended to be eaten together with fruit sauce, which is sweetened with a non-sugar sweetener, and in this combination they present a protein food using high quality animal proteins and also b-glucans and arabinoxylans, which act as an antinutritional factor. The food is functional, thus beneficial to human health and tasty.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 20030 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence