Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010844" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010844 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c

  • Název v anglickém jazyce

    Food raw material for preparing cooked and backed functional foods

  • Popis výsledku anglicky

    Food raw material for preparing cooked and backed functional foods for diet consists from a mixture of 23 to 25 % mass of inactivated oats flour from oats bran and from surface part of endosperm from glumeless genotypes of oats and 75 to 77 % mass of barley flour from peeled food barley. In barley there is 15 to 24 % dietary fibre, from which approximately 85 % are non-starch polysaccharides, from which 55 % are (1?3) (1?4) b-glucans and about 10 % arabino-xylans. In one advantageous type of manufacturethere is barley flour from glumeless lines of food barley, in which a larger quantity of hemicelluloses from the category of non-starch polysaccharides occurs. In other type there is barley flour from crossbred wax types of food barley with wax (soft) type of endosperm, which is a main source of b-glucans. An advantage of food raw material according to the technical solution is, that it contains precious components of oats and barley, thus b-glucans, arabino-xylans, hemicelluloses and d

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    CZ 19912 U1

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence