Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010844" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010844 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a kynutých funkčních potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Potravinářská surovina pro přípravu vařených a pečených funkčních potravin pro dietu je tvořena směsí 23 až 25 % hmot. inaktivované ovesné mouky z ovesných otrub a ze svrchní části endospermu z bezpluchých genotypů ovsa a 75 až 77 % hmot. ječné mouky z rozemletých ječných krup z potravinářského ječmene. V ječmeni je 15 až 24 % dieteticky příznivě působící vlákniny, z toho asi 85 % připadá na neškrobové polysacharidy, z toho asi 55 % tvoří (1?3) (1?4) b-glukany a asi 25 % arabinoxylany. V jednom výhodnémprovedení je ječná mouka z bezpluchých linií potravinářského ječmene, ve kterých se vyskytuje větší množství hemicelulózy z kategorie neškrobových polysacharidů.V dalším výhodném provedení je ječná mouka z křížených wax typů potravinářského ječmene s voskovým (měkkým) typem endospermu, který je hlavním zdrojem b-glukanů.Výhoda potravinářské suroviny podle technického řešení spočívá v tom, že obsahuje cenné složky ovsa a ječmene, tedy b-glukany, arabinoxylany, hemicelulózy a dieteticky c
Název v anglickém jazyce
Food raw material for preparing cooked and backed functional foods
Popis výsledku anglicky
Food raw material for preparing cooked and backed functional foods for diet consists from a mixture of 23 to 25 % mass of inactivated oats flour from oats bran and from surface part of endosperm from glumeless genotypes of oats and 75 to 77 % mass of barley flour from peeled food barley. In barley there is 15 to 24 % dietary fibre, from which approximately 85 % are non-starch polysaccharides, from which 55 % are (1?3) (1?4) b-glucans and about 10 % arabino-xylans. In one advantageous type of manufacturethere is barley flour from glumeless lines of food barley, in which a larger quantity of hemicelluloses from the category of non-starch polysaccharides occurs. In other type there is barley flour from crossbred wax types of food barley with wax (soft) type of endosperm, which is a main source of b-glucans. An advantage of food raw material according to the technical solution is, that it contains precious components of oats and barley, thus b-glucans, arabino-xylans, hemicelluloses and d
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 19912 U1
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, České Budějovice
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence