Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical composition and nutritional value of protein concentrates isolated from potato (Solanum tuberosum L.) fruit juice by precipitation with ethanol or ferric chloride

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010852" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010852 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical composition and nutritional value of protein concentrates isolated from potato (Solanum tuberosum L.) fruit juice by precipitation with ethanol or ferric chloride

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Effects of protein precipitators, ethanol and ferric chloride, on yield, re-solubility, chemical composition and nutritional values of protein concentrates isolated from industrial potato fruit juice (PFJ) were studied. Optimum precipitating concentrations of ethanol and ferric chloride in PFJ were 4 M (23.1% v/v) and 20 mM (2% w/v), resulting in yield of 69% and 89% of total protein, respectively. Contents of total glycoalkaloids and potassium in both protein concentrates were significantly lower (P <0.05) as compared with contents in PFJ dry matter. Both protein concentrates exhibited high nutritional value; values of essential amino acid index (EAAI) were 81.7% and 82.7%, respectively. Fraction of patatin proteins (39-43 kDa) represented with EAAIvalue of 86.1% the nutritiously improving protein component. Lipid acyl hydrolase (LAH) activity of patatin family was not negatively affected by ethanol precipitation suggested that biological and enzymatic activities of this protein fam

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and nutritional value of protein concentrates isolated from potato (Solanum tuberosum L.) fruit juice by precipitation with ethanol or ferric chloride

  • Popis výsledku anglicky

    Effects of protein precipitators, ethanol and ferric chloride, on yield, re-solubility, chemical composition and nutritional values of protein concentrates isolated from industrial potato fruit juice (PFJ) were studied. Optimum precipitating concentrations of ethanol and ferric chloride in PFJ were 4 M (23.1% v/v) and 20 mM (2% w/v), resulting in yield of 69% and 89% of total protein, respectively. Contents of total glycoalkaloids and potassium in both protein concentrates were significantly lower (P <0.05) as compared with contents in PFJ dry matter. Both protein concentrates exhibited high nutritional value; values of essential amino acid index (EAAI) were 81.7% and 82.7%, respectively. Fraction of patatin proteins (39-43 kDa) represented with EAAIvalue of 86.1% the nutritiously improving protein component. Lipid acyl hydrolase (LAH) activity of patatin family was not negatively affected by ethanol precipitation suggested that biological and enzymatic activities of this protein fam

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    19

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270461500044

  • EID výsledku v databázi Scopus