Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005216" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005216 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet
Popis výsledku v původním jazyce
Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za rostlinné bílkoviny s vysokou kvalitou, jenž mají výhodnou nutriční a biologickou hodnotu. Hlízové bílkoviny jsou vodorozpustné a při průmyslovém zpracování brambor na škrob jsou převáděny do tekutého odpadu, který je nazýván hlízovou vodou (PFJ ? potato fruit juice). Izolace proteinů z PFJ je současné době dosahováno tepelnou koagulací pomocí aplikace páry. Ve světě bylo studováno několik alternativních způsobů izolace bílkovin z PFJ, které jsou diskutovány v tomto příspěvku: izolace pomocí membránových technik (např. ultrafiltrace), precipitace pomocí bentonitu, karboxymetyl-celulózy, precipitace pomocí kyselého pH a nebo precipitace pomocí aditiv ? kyseliny, ionty kovů, organická rozpouštědla.
Název v anglickém jazyce
Proteins of potato tubers and possibilities of their recovery from efluent in potato starch processing.
Popis výsledku anglicky
Potato tuber proteins are considered for plant proteins with very high-quality, which have an excellent nutritional and biological value. These proteins are water-soluble and in starch industry processing are transfered into the liquid waste, which is called potato fruit juice (PFJ). Protein recovery from PFJ is presently achieved through heat coagulation by steam injection, which leads to protein precipitates with low solubility and limited potential in food applications. Several alternatives to heat coagulation have been studied and is mentioned in this contribution: isolation with membrane techniques such as ultrafiltration, precipitation with bentonite, carboxymethylcellulose, precipitation at acidic pH and/or precipitation with several aditives such as acids, metal salts or organic solvents.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006.
ISBN
80-02-01792-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
3199-3206
Název nakladatele
PCHE - PetroCHemEng, Ing. Jaromír Škarka, CSc.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Milovy
Datum konání akce
26. 4. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—