Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3AE0005216" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:E0005216 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bárta J., Heřmanová V., Diviš J. (2006): Bílkoviny bramborových hlíz a možnosti jejich regenerace z odpadních vod při výrobě škrobu. In Škarka, J. (ed.). Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006. PCHE ? Pet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bílkoviny bramborových hlíz jsou považovány za rostlinné bílkoviny s vysokou kvalitou, jenž mají výhodnou nutriční a biologickou hodnotu. Hlízové bílkoviny jsou vodorozpustné a při průmyslovém zpracování brambor na škrob jsou převáděny do tekutého odpadu, který je nazýván hlízovou vodou (PFJ ? potato fruit juice). Izolace proteinů z PFJ je současné době dosahováno tepelnou koagulací pomocí aplikace páry. Ve světě bylo studováno několik alternativních způsobů izolace bílkovin z PFJ, které jsou diskutovány v tomto příspěvku: izolace pomocí membránových technik (např. ultrafiltrace), precipitace pomocí bentonitu, karboxymetyl-celulózy, precipitace pomocí kyselého pH a nebo precipitace pomocí aditiv ? kyseliny, ionty kovů, organická rozpouštědla.

  • Název v anglickém jazyce

    Proteins of potato tubers and possibilities of their recovery from efluent in potato starch processing.

  • Popis výsledku anglicky

    Potato tuber proteins are considered for plant proteins with very high-quality, which have an excellent nutritional and biological value. These proteins are water-soluble and in starch industry processing are transfered into the liquid waste, which is called potato fruit juice (PFJ). Protein recovery from PFJ is presently achieved through heat coagulation by steam injection, which leads to protein precipitates with low solubility and limited potential in food applications. Several alternatives to heat coagulation have been studied and is mentioned in this contribution: isolation with membrane techniques such as ultrafiltration, precipitation with bentonite, carboxymethylcellulose, precipitation at acidic pH and/or precipitation with several aditives such as acids, metal salts or organic solvents.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4030" target="_blank" >QF4030: Izolace bílkovin brambor z odpadu při výrobě škrobu a sledování vlivu agroekologických faktorů na jejich kvantitativní a kvalitativní variabilitu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek Sborník přednášek 3, Odpadové fórum 2006, konané v Milovech, ve dnech 26. -27. 4. 2006.

  • ISBN

    80-02-01792-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    3199-3206

  • Název nakladatele

    PCHE - PetroCHemEng, Ing. Jaromír Škarka, CSc.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Milovy

  • Datum konání akce

    26. 4. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku