Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010865" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010865 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A rapid ultra-performance liquid chromatographic (UPLC) method for the determination of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, phenylethylamine, histamine, tyramine and tryptamine) in selected food samples is described. The 8 biogenic amines, which are the most important to be determined in food samples, were derivatized with dansyl chloride prior to UPLC separation. The dansylated amines were separated on an Agilent Zorbax Eclipse XDB ? C18 column (50 x 4,6 mm I.D., 1.8 m) usinggradient elution with a binary system of acetonitrile-water, a flow-rate of 1.0 ml/min and UV detection at 225 nm. The average repeatability of the method ranged between 1.02 ? 2.14 %. Limits of detection (LODs) ranged between 0.032 ? 0.098 g/l; calibration curves showed very good linearity (r = 0.9994 ? 1.0000). The method was applied to the analysis of amines in pork, beef, chicken and fish meat, cheese and edible mushrooms.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)

  • Popis výsledku anglicky

    A rapid ultra-performance liquid chromatographic (UPLC) method for the determination of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, phenylethylamine, histamine, tyramine and tryptamine) in selected food samples is described. The 8 biogenic amines, which are the most important to be determined in food samples, were derivatized with dansyl chloride prior to UPLC separation. The dansylated amines were separated on an Agilent Zorbax Eclipse XDB ? C18 column (50 x 4,6 mm I.D., 1.8 m) usinggradient elution with a binary system of acetonitrile-water, a flow-rate of 1.0 ml/min and UV detection at 225 nm. The average repeatability of the method ranged between 1.02 ? 2.14 %. Limits of detection (LODs) ranged between 0.032 ? 0.098 g/l; calibration curves showed very good linearity (r = 0.9994 ? 1.0000). The method was applied to the analysis of amines in pork, beef, chicken and fish meat, cheese and edible mushrooms.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    116

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus