Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010865" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010865 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)
Popis výsledku v původním jazyce
A rapid ultra-performance liquid chromatographic (UPLC) method for the determination of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, phenylethylamine, histamine, tyramine and tryptamine) in selected food samples is described. The 8 biogenic amines, which are the most important to be determined in food samples, were derivatized with dansyl chloride prior to UPLC separation. The dansylated amines were separated on an Agilent Zorbax Eclipse XDB ? C18 column (50 x 4,6 mm I.D., 1.8 m) usinggradient elution with a binary system of acetonitrile-water, a flow-rate of 1.0 ml/min and UV detection at 225 nm. The average repeatability of the method ranged between 1.02 ? 2.14 %. Limits of detection (LODs) ranged between 0.032 ? 0.098 g/l; calibration curves showed very good linearity (r = 0.9994 ? 1.0000). The method was applied to the analysis of amines in pork, beef, chicken and fish meat, cheese and edible mushrooms.
Název v anglickém jazyce
Determination of biogenic amines in foods using ultra-performance liquid chromatography (UPLC)
Popis výsledku anglicky
A rapid ultra-performance liquid chromatographic (UPLC) method for the determination of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, phenylethylamine, histamine, tyramine and tryptamine) in selected food samples is described. The 8 biogenic amines, which are the most important to be determined in food samples, were derivatized with dansyl chloride prior to UPLC separation. The dansylated amines were separated on an Agilent Zorbax Eclipse XDB ? C18 column (50 x 4,6 mm I.D., 1.8 m) usinggradient elution with a binary system of acetonitrile-water, a flow-rate of 1.0 ml/min and UV detection at 225 nm. The average repeatability of the method ranged between 1.02 ? 2.14 %. Limits of detection (LODs) ranged between 0.032 ? 0.098 g/l; calibration curves showed very good linearity (r = 0.9994 ? 1.0000). The method was applied to the analysis of amines in pork, beef, chicken and fish meat, cheese and edible mushrooms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
116
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—