Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012479" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012479 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The review follows previous one (Kalač, P. & Svoboda, L. (2000). Food Chemistry, 69, 273-281) focused on cadmium, mercury and lead. Numerous papers on the topic published during the last decade, rendered a lot of new information on 15 metals and metalloids and a limited knowledge on further reviewed 14 elements and lanthanides. Usual reported contents for most of species grown in unpolluted sites are 20-150 (Al), 0.5-5 (As), 2-4 (Ba), 1-5 (Cd), <0.5 (Co), 0.5-5 (Cr), 20-100 (Cu), 50-300 (Fe), 0.5-5 (Hg), 10-60 (Mn), traces-15 (Ni), <5 (Pb), <2 (Se), <0.1 (Sb) and 25-200 (Zn) mg kg-1 dry matter. These values can be considerably, even by order of magnitude, increased in mushrooms picked in polluted areas. Moreover, some species have accumulating and evenhyperaccumulating ability for various elements. The possibility to evaluate toxicological risk or nutritional asset has been thus limited.

  • Název v anglickém jazyce

    Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009

  • Popis výsledku anglicky

    The review follows previous one (Kalač, P. & Svoboda, L. (2000). Food Chemistry, 69, 273-281) focused on cadmium, mercury and lead. Numerous papers on the topic published during the last decade, rendered a lot of new information on 15 metals and metalloids and a limited knowledge on further reviewed 14 elements and lanthanides. Usual reported contents for most of species grown in unpolluted sites are 20-150 (Al), 0.5-5 (As), 2-4 (Ba), 1-5 (Cd), <0.5 (Co), 0.5-5 (Cr), 20-100 (Cu), 50-300 (Fe), 0.5-5 (Hg), 10-60 (Mn), traces-15 (Ni), <5 (Pb), <2 (Se), <0.1 (Sb) and 25-200 (Zn) mg kg-1 dry matter. These values can be considerably, even by order of magnitude, increased in mushrooms picked in polluted areas. Moreover, some species have accumulating and evenhyperaccumulating ability for various elements. The possibility to evaluate toxicological risk or nutritional asset has been thus limited.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    122

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus