Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012479" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012479 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009
Popis výsledku v původním jazyce
The review follows previous one (Kalač, P. & Svoboda, L. (2000). Food Chemistry, 69, 273-281) focused on cadmium, mercury and lead. Numerous papers on the topic published during the last decade, rendered a lot of new information on 15 metals and metalloids and a limited knowledge on further reviewed 14 elements and lanthanides. Usual reported contents for most of species grown in unpolluted sites are 20-150 (Al), 0.5-5 (As), 2-4 (Ba), 1-5 (Cd), <0.5 (Co), 0.5-5 (Cr), 20-100 (Cu), 50-300 (Fe), 0.5-5 (Hg), 10-60 (Mn), traces-15 (Ni), <5 (Pb), <2 (Se), <0.1 (Sb) and 25-200 (Zn) mg kg-1 dry matter. These values can be considerably, even by order of magnitude, increased in mushrooms picked in polluted areas. Moreover, some species have accumulating and evenhyperaccumulating ability for various elements. The possibility to evaluate toxicological risk or nutritional asset has been thus limited.
Název v anglickém jazyce
Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000-2009
Popis výsledku anglicky
The review follows previous one (Kalač, P. & Svoboda, L. (2000). Food Chemistry, 69, 273-281) focused on cadmium, mercury and lead. Numerous papers on the topic published during the last decade, rendered a lot of new information on 15 metals and metalloids and a limited knowledge on further reviewed 14 elements and lanthanides. Usual reported contents for most of species grown in unpolluted sites are 20-150 (Al), 0.5-5 (As), 2-4 (Ba), 1-5 (Cd), <0.5 (Co), 0.5-5 (Cr), 20-100 (Cu), 50-300 (Fe), 0.5-5 (Hg), 10-60 (Mn), traces-15 (Ni), <5 (Pb), <2 (Se), <0.1 (Sb) and 25-200 (Zn) mg kg-1 dry matter. These values can be considerably, even by order of magnitude, increased in mushrooms picked in polluted areas. Moreover, some species have accumulating and evenhyperaccumulating ability for various elements. The possibility to evaluate toxicological risk or nutritional asset has been thus limited.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
122
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—