Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungální potenciál nízkomolekulárních proteinů a peptidů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882117" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882117 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungální potenciál nízkomolekulárních proteinů a peptidů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabýval antifungálními účinky skupiny termostabilních proteinů a peptidů s převahou inhibitorů proteas, které byly izolovány z hlízové vody (vedlejší produkt průmyslového zpracování brambor na škrob, odrůdová směs Solanum tuberosum L.). Proizolaci proteinů byla využita kombinace snížení pH a vysoké teploty (100°C). Izolované proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v oblasti od 6 do 17 kDa. Majoritní podíl těchto proteinů byl v oblasti 17 kDa a další výrazný band byl zaznamenán v oblasti okolo 6,5 kDa. Testovaný vzorek byl aplikován v různých koncentracích ke třem kmenům fytopatogenní houby Fusarium solani a ke dvěma kmenům fytopatogenní houby Fusarium oxysporum. Byl zaznamenán inhibiční účinek na tyto kmeny hub u všech testovaných koncentrací účinné látky.

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal potential of low molecular proteins and peptides gained from potato tubers (Solanum tuberosum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution deals with antifungal activities of group of termostable proteins and peptides with a predominance of protease inhibitors recovered from potato fruit juice (by-product of industrial potato starch production, cultivar mixture of Solanum tuberosum L.). Combination of high temperature (100°C) and pH adjustment was used for protein isolation. Isolated proteins were detected in the SDS-PAGE analysis on peptide gel in range of 6 - 17 kDa. Two major significant bands were detected. First in 17kDa area and second significant band was detected in area about 6,5 kDa. These proteins and peptides seem to be the major part of the isolated protein mixture. Different protein concentrations were applied to three different phytopathogenic fungal strains of Fusarium solani and two different phytopathogenic fungal strains of Fusarium oxysporum. Verifiable inhibition effect of all concentrations of active substance was marked on these fungi strains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    213-216

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus