Antifungální potenciál nízkomolekulárních proteinů a peptidů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882117" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882117 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální potenciál nízkomolekulárních proteinů a peptidů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabýval antifungálními účinky skupiny termostabilních proteinů a peptidů s převahou inhibitorů proteas, které byly izolovány z hlízové vody (vedlejší produkt průmyslového zpracování brambor na škrob, odrůdová směs Solanum tuberosum L.). Proizolaci proteinů byla využita kombinace snížení pH a vysoké teploty (100°C). Izolované proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v oblasti od 6 do 17 kDa. Majoritní podíl těchto proteinů byl v oblasti 17 kDa a další výrazný band byl zaznamenán v oblasti okolo 6,5 kDa. Testovaný vzorek byl aplikován v různých koncentracích ke třem kmenům fytopatogenní houby Fusarium solani a ke dvěma kmenům fytopatogenní houby Fusarium oxysporum. Byl zaznamenán inhibiční účinek na tyto kmeny hub u všech testovaných koncentrací účinné látky.
Název v anglickém jazyce
Antifungal potential of low molecular proteins and peptides gained from potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku anglicky
The contribution deals with antifungal activities of group of termostable proteins and peptides with a predominance of protease inhibitors recovered from potato fruit juice (by-product of industrial potato starch production, cultivar mixture of Solanum tuberosum L.). Combination of high temperature (100°C) and pH adjustment was used for protein isolation. Isolated proteins were detected in the SDS-PAGE analysis on peptide gel in range of 6 - 17 kDa. Two major significant bands were detected. First in 17kDa area and second significant band was detected in area about 6,5 kDa. These proteins and peptides seem to be the major part of the isolated protein mixture. Different protein concentrations were applied to three different phytopathogenic fungal strains of Fusarium solani and two different phytopathogenic fungal strains of Fusarium oxysporum. Verifiable inhibition effect of all concentrations of active substance was marked on these fungi strains.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
213-216
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—