Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884326" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884326 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabýval hodnocením rozdílů antifungálních vlastností dvou odrůd bramboru hlíznatého Fabia a Laura lišící se užitkovým směrem a délkou vegetační doby a porovnání antmikrobiálních aktivit u dvou teplotních variant hlízové šťávy. Izolace proteinů probíhala za podmínek sníženého pH a působení teploty (80°C) a pro porovnání pouze za podmínek sníženého pH. Izolované termostabilní proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v rozmezí 6 a 14 kDa a u tepelně nzpracované hlízové šťávy od 17 do 26 kDa. Testované vzorky byly aplikovány v různých koncentracích ke čtyřem druhům fytopatogenních hub Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusrium solani a Rhizoctonia solani. Největší inhibice růstu mycelia bylo dosaženo při koncetraci10 mg/ml, v průměru měla vyšší antifungální účinnost odůda Laura, všeobecně byly k těmto termostabilním proteinům citlivější houbové kultury F. graminearum a R. solani, antifungální aktivita však nebyla zaznamenána u směsi proteinů tepeln
Název v anglickém jazyce
The variety assessmnts of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi
Popis výsledku anglicky
The contribution deals with the variety assessment of antifungal potential of two potato cultivars (Solanum tuberosum L.) Fabia and Laura differing in the market and maturity and comparison of two potato fruit alternatives differing in processing temperatures. Combination of pH adjustment and high temperatures (80°C) or pH adjusment only was used for protein isolation. Isolated thermostable proteins were detected in the SDS-PAGE analysis on peptide gel in range of 6 and 14 kDa and in range from 17 to 26kDa in the sample of the thermally untreated potato fruit juice. Different protein concentrations were applied to four different phytopathogenic fungi Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. The greatest inhibition of mycelial growth was achieved at a concentration of 10 mg/ml, Laura variety hag greater antifungal effect in average, phytopathogenic fungi F. graminearum and R. solani were more sensitive to the thermostable proteins in general but
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
61-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—