Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The assessment of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886342" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886342 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The assessment of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The contribution deals with the assessments of antifungal potential of thermostable proteins from three potato cultivars (Solanum tuberosum L.) David, Marabel and Westamyl differ in the market and maturity and comparison of two potato fruit juice alternatives differing in processing temperature. Combination of pH adjustment and high temperature (80 °C) or pH adjustment only was used for protein isolation. Isolated proteins were detected by peptide SDS-PAGE in range from 6 to 14 kDa and in ranges 14 and17 kDa in the sample of the thermally untreated potato fruit juice. Three different concentrations of protein samples were applied to three different varieties of phytopathogenic fungi Alternaria solani, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. The inhibition of mycelial growth was evaluated after 24 hours of growth at 16 °C on digital photos by special software using the method of measuring the inhibition area. The greatest inhibition area (108,9 mm2) was achieved on F. solani cultivar D

  • Název v anglickém jazyce

    The assessment of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution deals with the assessments of antifungal potential of thermostable proteins from three potato cultivars (Solanum tuberosum L.) David, Marabel and Westamyl differ in the market and maturity and comparison of two potato fruit juice alternatives differing in processing temperature. Combination of pH adjustment and high temperature (80 °C) or pH adjustment only was used for protein isolation. Isolated proteins were detected by peptide SDS-PAGE in range from 6 to 14 kDa and in ranges 14 and17 kDa in the sample of the thermally untreated potato fruit juice. Three different concentrations of protein samples were applied to three different varieties of phytopathogenic fungi Alternaria solani, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. The inhibition of mycelial growth was evaluated after 24 hours of growth at 16 °C on digital photos by special software using the method of measuring the inhibition area. The greatest inhibition area (108,9 mm2) was achieved on F. solani cultivar D

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 2nd International Symposium on Agronomy and Physiology of Potato

  • ISBN

    978-80-86940-52-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    24-29

  • Název nakladatele

    Tisk Hermann spol.

  • Místo vydání

    Potato Research Institute Havlíčkův Brod

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    15. 9. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku