Obsah volných mastných kyselin - ukazatel lipolytické aktivity psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882243" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882243 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah volných mastných kyselin - ukazatel lipolytické aktivity psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována kontaminace bazénových vzorků syrového kravského mléka psychrotrofními lipolytickými bakteriemi (PLM), celkovým počtem psychrotrofních (PTM) a mezofilních (CPM) bakterií. Analyzovány byly vzájemné vztahy těchto skupin bakterií. Experimentálně byl na třech vzorcích mléka ověřen nárůst CPM, PTM, PLM a hodnot volných mastných kyselin (VMK) v závislosti na čase (analýzy prováděny ve 24 hod. intervalech do 96 hod.) a úchovné teplotě vzorků mléka (4; 6,5; 10 °C). Bakteriální kontaminace mléka byla stanovena kultivačními metodami dle norem IDF, hodnoty VMK byly stanoveny extrakčně-titrační metodou.
Název v anglickém jazyce
The content of free fatty acids - an indicator of lipolytic activity of psychrotrophic microflora in raw cow's milk
Popis výsledku anglicky
The contamination of bulk samples of cow's raw milk by free fatty acids (FFA), psychrotrophic lipolytic bacteria (PLiBC), total count of psychrotrophic bacteria (PBC) and mesophilic bacteria (TBC) was monitored on eleven dairy farms. An increase in TBC,PBC and PLiBC and in the values of free fatty acids (FFA) was tested experimentally in three milk samples in relation to time (analyses were done in 24-hour intervals until 96 hours) and storage temperature of milk samples (4; 6.5 and 10° C). Bacterial contamination of milk was determined by culture methods in accordance with IDF standards, the values of FFA were determined by an extraction-titration method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81105" target="_blank" >QH81105: Patofyziologické důsledky alimentárního přebytku jódu u skotu a ovcí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IX. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7399-125-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
154-158
Název nakladatele
Tribun EU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—