Animal factors affecting fatty acid composition of cow milk fat: A review.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883597" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883597 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/12:#0000552
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v42i2.1" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v42i2.1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v42i2.1" target="_blank" >10.4314/sajas.v42i2.1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Animal factors affecting fatty acid composition of cow milk fat: A review.
Popis výsledku v původním jazyce
The review summarizes literature dealing with the effects of animal factors (breed, cow individuality, parity and stage of lactation) on fatty acid (FA) composition of milk fat. Genetic parameters affecting the composition of the FAs in milk are reviewedand the possibilities for altering milk fat composition are discussed. Cow individuality and the stage of lactation appear to be the main animal factors affecting milk fat composition. Breed and parity affect the variability in FA composition to a limited extent. Some of these factors can be used effectively to alter milk fat composition. Polymorphism of the enzymes, stearoyl-CoA desaturase (SCD) and acyl-CoA-diacylglycerol acyltransferase (DGAT) can explain to some extent the variability among cows. The great individual differences, probably given by varying SCD activities, may be used in breeding programmes, supported by the heritability estimates determined for individual FAs. Effective results can also be achieved through the combi
Název v anglickém jazyce
Animal factors affecting fatty acid composition of cow milk fat: A review.
Popis výsledku anglicky
The review summarizes literature dealing with the effects of animal factors (breed, cow individuality, parity and stage of lactation) on fatty acid (FA) composition of milk fat. Genetic parameters affecting the composition of the FAs in milk are reviewedand the possibilities for altering milk fat composition are discussed. Cow individuality and the stage of lactation appear to be the main animal factors affecting milk fat composition. Breed and parity affect the variability in FA composition to a limited extent. Some of these factors can be used effectively to alter milk fat composition. Polymorphism of the enzymes, stearoyl-CoA desaturase (SCD) and acyl-CoA-diacylglycerol acyltransferase (DGAT) can explain to some extent the variability among cows. The great individual differences, probably given by varying SCD activities, may be used in breeding programmes, supported by the heritability estimates determined for individual FAs. Effective results can also be achieved through the combi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
SOUTH AFRICAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCE
ISSN
0375-1589
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
ZA - Jihoafrická republika
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
83-100
Kód UT WoS článku
000307859600001
EID výsledku v databázi Scopus
—